EBRD, EU i Raiffeisen banka u BiH podržavaju lokalna mala i srednja poduzeća

Kreditna linija od pet miliona eura i bespovratna sredstva EU-a za povećanje konkurentnosti malih poduzeća

47

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) udružuju snage s Raiffeisen bankom u Bosni i Hercegovini kako bi podržale mala i srednja poduzeća (MSP) u zemlji. Zajam EBRD-a od pet miliona eura je upotpunjen bespovratnim sredstvima EU-a koji će Raiffeisen banka staviti na raspolaganje lokalnim malim i srednjim poduzećima kako bi im pomogla u pristupu finansiranju za poboljšanje svoje konkurentnosti.

Zajam se daje u okviru bankinog Programa podrške konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, putem kojeg lokalna mala i srednja poduzeća mogu pristupiti dobro strukturiranom finansiranju, kao i poticajima u vrijednosti do 15 posto iznosa zajma, što njihova ulaganja čini pristupačnijim.

Malim poduzećima koja učestvuju će biti ponuđena i tehnička pomoć za pripremu i provedbu njihovih ulaganja. Bespovratna sredstva i tehničku pomoć finansira EU.
Raiffeisen banka će posuditi sredstva malim i srednjim poduzećima za investicijske svrhe, kako bi mogli unaprijediti svoje proizvodne pogone ii bili kompatibilni sa standardima EU u područjima kao što su zaštita okoliša, sigurnost radnika i kvaliteta proizvoda.

Mala i srednja poduzeća također će moći koristiti sredstva za ulaganja u automatizaciju ili poboljšanje energetske efikasnosti, kao i obnovljivu energiju. Najmanje 60 posto kredita ići će za investicije koje podržavaju zelenu tranziciju.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je: „Veoma nam je drago što danas potpisujemo ovaj ugovor o zajmu i podržavamo jačanje realnog gospodarstva u Bosni i Hercegovini zajedno s našim dugogodišnjim partnerom Raiffeisen bankom. Ova kreditna linija podržat će lokalna mala i srednja poduzeća da ulažu i obnavljaju ekonomiju još jače, otpornije, zelenije i konkurentnije”.

Edin Hrnjica, član uprave Raiffeisen banke u B&H ovom prilikom je rekao: “Zadovoljstvo nam je što potpisivanjem ovog ugovora nastavljamo višegodišnju uspješnu saradnju s EBRD-om. Sredstva iz ove kreditne linije će nam omogućiti da našim klijentima, malim i srednjim preduzećima, ponudimo kredite u svrhu dodatnog investiranja. Na ovaj način pružit ćemo podršku njihovoj konkurentnosti kroz unapređenje proizvodnih pogona i usklađivanje s evropskim standardima. Kao odgovoran bankar, nastojimo da kroz svoje poslovanje, procese i proizvode klijentima ponudimo održive finansijske proizvode i usluge te im pomognemo u njihovoj transformaciji ka održivoj budućnosti. Stoga investicije vezane za zelenu tranziciju smatramo izuzetno značajnim i korisnim”.

EBRD u Bosni i Hercegovini djeluje već 25 godina i za to vrijeme je u zemlju uložila više od 2,7 milijardi eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here