Kinezi počeli gradnju najveće vjetroelektrane u BiH

Investicija od 130 miliona eura

37

Početak radova na izgradnji najvećeg elektroenergetskog vjetroparka u Bosni i Hercegovini označen je u četvrtak nedaleko od Livna, a kineski investitori planiraju u njega uložiti ukupno 130 miliona eura.

Simboličnim presijecanjem vrpce na lokaciji brda Ivovik predstavnici kantona i lokalnih vlasti, kao i kineskih državnih kompanija China National Technical Import & Export Corporation te Powerchina Resources, započeli su s realizacijom najveće investicije u obnovljive izvore električne energije u BiH.

To je prva vjetroelektrana koju grade kineski investitori. Ukupna snaga ugrađenih vjetroagregata iznosi 84 megavata, dok se nakon izgradnje cijeloga vjetroparka planira godišnja proizvodnja od 236.6 gigavatsati električne energije.

Investicija od 130 miliona eura
Premijer Livanjskog kantona Ivan Vukadin izrazio je zadovoljstvo zbog investicije od 130 miliona eura, posebno ističući kako se radi o projektu koji će očuvati okoliš.

“Dosad smo uvijek bili na raspolaganju svim investitorima kada je u pitanju bilo koji projekt, a posebno projekt koji ima značaj smanjenja misije CO2 sukladno preporukama Evropske unije” rekao je Vukadin na prigodnoj ceremoniji, prenosi Hina.

Studija: Hercegovina ima najveći potencijal za izgradnju vjetroelektrana u BiH
Kao jedan od važnih projekata, vjetroelektrana Ivovik spomenuta je na summitu Kina i Srednja i Istočna Evropa, koji se početkom ove godine održao online i kojim je predsjedao kineski predsjednik Xi Jinping.

Područje Hercegovine, po istraživanjima, ima najveći potencijal za izgradnju vjetroelektrana u BiH.

Na temelju studije međunarodne agencije International Renewable Energy Agency (IRENA) isplativi potencijal za izgradnju vjetroelektrana iznosi 10.619 MW, a potencijalna proizvodnja 22.893 GWh. Radi poređenja, cijela potrošnja električne energije u BiH tokom 2020. godine iznosila je nešto više od 12.000 GWh.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here