VW traži lokacije za gigatvornice u Španiji i istočnoj Evropi

Već su najavili da planiraju uložiti 52 milijarde dolara kako bi osigurali poziciju vodećeg prozivođača električnih automobila u svijetu.

80

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW)  je objavio da razmatra lokacije za gigatvornice za baterijske ćelije u Španiji i istočnoj Evropi, najavivši odluku najkasnije sredinom iduće godine.
Kompanija planira u Evropi otvoriti šest gigatvornica kako bi podmirila sve veću potražnju za baterijskim ćelijama unutar grupe, navodi se u saopćenju.

Za pogon u Salzgitteru izdvojit će do početka proizvodnje baterijskih ćelija 2025. godine dvije milijarde eura, uz planirani proizvodni kapacitet od 20 gigavatsati godišnje koji bi u idućoj fazi trebao biti udvostručen.

Salzgitter će objediniti razvoj, planiranje i kontrolu proizvodnje i postat će VW-ov evropski centar za baterije koje će proizvoditi za potrebe grupe, ističu.

U planu je i gradnja dodatnih gigatvornica na lokacijama u Španiji i istočnoj Evropi koje će biti objavljene do sredine iduće godine.

“Do 2030. godine Volkswagen planira otvoriti još dvije tvornice baterijskih ćelija u Evropi”, dodaje se u saopćenju VW grupe.

Njemački div automobilske industrije osnovao je  i evropsku kompaniju koja će objediniti aktivnosti VW-ova poslovanja s baterijama. Cilj mu je time optimizirati njihovu učinkovitost.

Već su najavili da planiraju uložiti 52 milijarde dolara kako bi osigurali poziciju vodećeg prozivođača električnih automobila u svijetu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here