Sistem kojeg nema

(... u kojem svaki aparatčik u administraciji (na bilo kom nivou vlasti) može zakočiti, da ne kažem, zaustaviti milionske vrijedne projekte)

101
Delić

Posljednjih mjeseci, dragi moji, korak po korak pratim jednog zapadnoevropskog investitora u obnovljive izvore energije. Možda bi bolje bilo reći da pratim njihov korak naprijed, nazad dva (…a ponekad Boga mi i tri) u pokušaju da u Bosnu i Hercegovinu investiraju nekoliko miliona eura. Tako, naime, izgleda teška rovovska borba koju ovaj investitor (da budemo precizni, njihov predstavnik u BiH) bije sa administracijom na svim nivoima.

Domaći predstavnik, inače uspješan bh. biznismen sa dugogodišnjim iskustvom poslovanja u BiH i vani, povjerio nam je da je što za potrebe odgovornog posla kojeg se prihvatio, a što iz vlastitog interesovanja, postao pravni i ekonomski ekspert za eksproprijaciju, građevinske radove, svu silu dozvola za sve i svašta, poreski sistem i tako dalje.

Kaže da mu je jedino to preostalo, kada je shvatio da mu za jedan „papir“, za koji mu je u direktnom razgovoru sa kantonalnim ministrom privrede obećano da će biti završen u narednih sedam do 10 dana nije urađeno ni za tri mjeseca!? Osoba koja je od ministra bila zadužena za izdavanje „papira“ nije se javljala na telefon, izbjegavala svaki mogući kontakt i razgovor. Nakon direktnog poziva ministra „zaduženom“ i zatraženog obrazloženja (nemoguće elaborirati razloge odugovlačenja, svode se pod „onako“) konačno je stigla potrebna „dozvola“. Nakon tri mjeseca…

U obavezi da ispoštuje sve pozitivne zakonske propise države BiH, naš privrednik je, naravno, podnio zahtjev da se mu se za registriranu firmu izda PDV broj. Ne lezi vraže, rečeno mu je da PDV broj ne može dobiti dok ne dobije ili ne izda fakturu da se u Upravi za indirektno oporezivanje BiH uvjere da firma spada u obveznike PDV-a (tako mu je barem rekla inspektorica koja ga je pohodila). Zapadnim investitorima, a ni našem privredniku, ni do danas nije jasno zašto državi nije u interesu da povećava broj PDV obveznika, jer to znači veću naplatu poreza, punjenje budžeta itd.itd.itd. Uglavnom, bitka za PDV broj još traje…

Naveli smo dva od mora problema sa kojima se investitor koji želi uložiti u BiH susreće. Nećemo ovoga puta o Zelenoj agendi, ulaganjima u obnovljive izvore energije, smanjenju emisije CO2…

O sistemu ćemo…U kojemu svaki aparatrčik u administraciji (na bilo kojem nivou vlasti) može zakočiti, da ne kažem, zaustaviti milionske vrijedne projekte. Onaj zaduženi za izdavanje potvrde sa početka našeg teksta nije i neće odgovarati za odugovlačenje od tri mjeseca. Niti jedan inspektor, koliko god se razumio ili ne razumio u materiju, neće odustati od svoga mišljenja makar sudska istanca pokazala da je pogrešno. A kamoli kažnjen, jer svoj posao nije radio kako treba.

Da li ste čuli da su na bilo koji način odgovarali tužitelji koji su podizali montirane optužnice koje su padale na sudu kao zrele kruške? Ja nisam. Prvi put kada se to desi, znat ću da počinjemo graditi  – sistem.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here