VMBiH:Rast proizvodnje i izvoza, ali potreban i rast investicija i potrošnje

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom kvartalu ove godine Bosna i Hercegovina je ostvarila rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,3 posto i porast robnog izvoza od 16,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

9

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar – mart 2021. godine u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom kvartalu ove godine Bosna i Hercegovina je ostvarila rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,3 posto i porast robnog izvoza od 16,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo su ohrabrujući podaci u vrijeme globalne pandemije, uprkos činjenici da je niska osnovica (bazni efekat) iz prethodne godine.

Međutim, za stabilizaciju ekonomskih prilika potreban je oporavak domaće tražnje (potrošnje i investicija), uz rast zaposlenosti koja je u prvom tromjesečju ove godine bila niža za oko 1,7 posto u odnosu na godinu ranije.

Bitnu determinantu ekonomskog oporavka u BiH predstavljat će i ekonomska kretanja u vanjskom okruženju koja još nisu na očekivanom nivou.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here