Microsoft od američke vosjke dobio posao vrijedan 22 milijarde dolara

Microsoft je pobijedio na tenderu američke vojske za nabavku lične opreme bazirane na tehnologiji "proširene stvarnosti"

115

Microsoft je pobijedio na tenderu američke vojske za nabavku lične opreme bazirane na tehnologiji “proširene stvarnosti”, osiguravši narudžbu čija bi vrijednost u sljedećih 10 godina mogla narasti na 21,9 milijardi dolara.

Microsoft, koji je dvije godine sarađivao s vojskom na izradi prototipa Integriranog sistema za vizuelno povećanje (IVAS), saopćio je da vojska pokrenula fazu proizvodnje naočala projektiranih da stvaraju “pojačanu percepciju o situaciji u kojoj se osoba nalazi, omogućujući razmjenu informacija i donošenje odluka u različitim scenarijima”. Naočale će se proizvoditi u Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdio je Reutersu glasnogovornik Microsofta za Reuters.

Microsoft je s Pentagonom trebao potpisati i ugovor za usluge računarstva “u oblaku”, vrijedan 10 milijardi dolara, ali taj je posao još uvijek neizvjestan zbog tužbe Amazona – predstavnici Pentagona još u februaru su rekli zastupnicima u Kongresu da Ministarstvo odbrane može odustati od tog ugovora u slučaju dugotrajnog sudskog spora.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here