Blokirana raspodjela 100 miliona KM od cestarina

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje usvojio zaključak da se formira radna grupa za dogovor o raspodjeli novca od cestarina

47

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine usvojio je danas Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za period januar – mart 2021. godine, po kojoj  Federaciji BiH pripada  62,51 posto,  Republici Srpskoj  33,94 posto te  Brčko Distriktu BiH  3,55 posto.

Članovi Upravnog odbora razmatrali su Nacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i zatraženo je od predlagača da pristigle primjedbe i sugestije uvrsti u tekst i dostavi za iduću sjednicu na izjašnjavanje.

Na sjednici nije usvojen prijedlog Odluke o privremenoj raspodjeli 100 miliona KM prihoda od cestarina za izgradnju autocesta i cesta,  jer nije bilo konsenzusa. Na prijedlog Ministarstva finansija RS, trebalo je biti raspoređeno 100 miliona KM koja su ostala na podračunu Jedinstvenog računa tako da Federaciji BiH pripada 59 posto ovog iznosa, RS 39 posto, a Brčko Distriktu dva posto. S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji saglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, Upravni odbor je usvojio zaključak da se formira radna grupa koja će uključiti sve aktere i ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od cestarine. Prema podacima Upravnog odbora, na podračunu je do 19. januara 2021. godine prikupljeno 125.893.575,85 KM.

Upravni odbor je dao pozitivno mišljenje na izmjenu odluke o carinskoj tarifi kojom se oslobađa plaćanje carine na vakcinu protiv virusa COVID-19.

Upravni odbor je usvojio Odluku o oslobađanju od plaćanja cestarine za dizel goriva za 2021. godinu kojom će biti obuhvaćeni rudnici, termoelektrane i željeznice u FBiH i RS.

Na sjednici je razmatrana  i Odluka o obilježavanju tečnih goriva kojom se postiže zaštita legalnih tokova na tržištu i osigurava bolja kvaliteta goriva. Nakon iznesenih primjedbi, Upravni odbor je usvojio zaključak da se nakon korigiranja predloženog teksta odluka ponovno dostavi na izjašnjenje.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here