Berze širom svijeta zabilježile rast, tržište dionicama u Rusiji ostvarilo historijski uspjeh

Ovakva kretanja na berzama očekivana su i iz razloga što investitori vjeruju da će nova američka administracija osigurati mnogo više stimulansa investitorima kako bi se nadjačao utjecaj pandemije koronavirusa.

35
Vrijednost Moskovske berze MOEX je porasla za više od dva procenta, a najveću dobit na tržištu zabilježile su ruske energetske kompanije čije su dionice skočile preko pet posto. Rosneft, Novatek i Gazprom također su zabilježili rast na berzi od 4 posto uslijed pozitivnih kretanja po pitanju nafte na svjetskom tržištu.

Rusko tržište dionica pratilo je uzlazni trend u Aziji i Evropi. Njemačke i francuske berze zabilježile su rast za 0,7 posto, a jedina evropska berza koja je zabilježila pad jeste ona u Velikoj Britaniji. Ranije, tokom dana, azijske akcije zabilježile su rekordnu vrijednost, a japanski indeks Nikkei dostigao je najveću vrijednost u posljednjih 30 godina.

Dionice širom svijeta su u porastu nakon što je američki Kongres potvrdio izbornu pobjedu Joea Bidena. Ovakva kretanja na berzama očekivana su i iz razloga što investitori vjeruju da će nova američka administracija osigurati mnogo više stimulansa investitorima kako bi se nadjačao utjecaj pandemije koronavirusa.

 Prijavi grešku

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here