UO UIO donio odluku o minimalnoj i specifičnoj akcizi na cigarete 

Nije usvojena ni odluka o oslobađanju plaćanja putarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnji pojedinih rudnika i željeznica u BiH, a koja se donosi na prijedlog entitetskih vlada.  

18
Indirektni porezi

Upravni odbor Uprave za indirektno  oporezivanje  BiH usvojio je odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period oktobar- decembar 2020. godine prema kojoj FBiH pripada 62,83 posto, Republici Srpskoj 33,62 posto te Dristriktu Brčko 3,55 posto.

Usvojena je i odluka o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2021. godinu koja će se primjenjivati od  1.1.2021. godine.

Prema usvojenoj odluci minimalna akcizana cigarete iznosit će 3,25 KM po kutiji cigareta, dok će posebna akciza za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,65 KM što je isti iznos kao i ove godine. Akciza na duhan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne akcize i iznosit će 130 KM po kilogramu. Ova odluka će se primjenjivati od 1.1.2021. godine, a kalkulaciju maloprodajne cijene porezni obveznici dužni su dostaviti Upravi do 15.12.2020. godine.

Također, prihvaćena je Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i bit će upućena Vijeću ministara u daljnju proceduru.

Usvojen je i pravilnik o primjeni Zakona o akcizama kako bi bile usklađene tarifne oznake sa Odlukom o carinskoj tarifi BiH za 2020. godinu.

UO UIO usvojio je Odluku o visini stope kompenzatorne kamate za razdoblje 1.1.2021. do 30. 6. 2021. godine gdje nije bilo izmjena u odnosu na prethodne i ova kamata obračunavat će se po stopi od 12 posto u pojedinim slučajevima carinskog duga. Razmatran je i usvojen program rada Uprave i Upravnog odbora za 2021. godinu te proračunski zahtjev UIO za iduću godinu.

UO UIO  nije usvojio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za izgradnju autocesti i rekonstrukciju cesta u ukupnom iznosu oko 119,5 miliona KM koja su u ostala na podračunu jedinstvenog računa i odnosi se na raspodjelu 10 posto rezerviranih prihoda.

Nije usvojena ni odluka o oslobađanju plaćanja putarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnji pojedinih rudnika i željeznica u BiH, a koja se donosi na prijedlog entitetskih vlada.  

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here