Euro blizu najvišeg nivoa u tri mjeseca prema dolaru

Britanska funta u utorak je u takvim okolnostima prvi put u tri mjeseca premašila nivo od 1,34 dolara, a ojačala je i blago prema euru zahvaljujući optimiizmu investitora da bi dogovor u pregovorima Britanije i Evropske unije o odnosima nakon brexita mogao biti postignut ove sedmice.

9
poslovnidnevnik
Kurs eura u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko od najvišeg nivoa u tri mjeseca prema dolaru, u kontekstu očekivanja novih monetarnih poticaja u SAD-u koja pritišću dolar.
Euro je prema dolaru tokom prijepodneva iznosio je 1,1968 dolara, ojačavši 0,4 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije. Drži se tako nedaleko 1,2004 dolara, najvišeg nivoa od 1. septembra.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, istodobno je iznosio 91,74 boda i bio u minusu 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Time je ostao blizu najnižih razina u dvije i po godine.

Kurs dolara prema jenu tokom prijepodneva je iznosio 104,29 jena, zadržavši se blizu nivoa sa zatvaranja dan ranije. Optimizam zbog ohrabrujućih vijesti o napretku u pronalaženju vakcina protiv covida-19 potiče investitore na kupnju valuta koje percipiraju rizičnijima i imovine izvan SAD-a koja nosi više prinose, pa je u takvim okolnostima američka valuta pod pritiskom.

Zabrinutosti zbog naglog rasta broja zaraženih nisu okrenule investitore dolaru kao sigurnoj luci za kapital i pružile mu veću podršku, budući da rastu očekivanja da će američka centralna banka Fed novim poticajima poduprijeti e da lakše prebrodi tešku zimu prije nego cjepivo protiv covida-19 bude dostupno.

Radi daljnjih smjernica ulagači čekaju redovnu mjesečnu sjednicu Feda, koja bi se trebala održati 15. i 16 decembra. Britanska funta u utorak je u takvim okolnostima prvi put u tri mjeseca premašila nivo od 1,34 dolara, a ojačala je i blago prema euru zahvaljujući optimiizmu investitora da bi dogovor u pregovorima Britanije i Evropske unije o odnosima nakon brexita mogao biti postignut ove sedmice.

Ojačala je tako za 0,5 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, dosegnuvši 1,3409 dolara, najvišu razinu u tri mjeseca, no potom se tokom prijepodneva stabilizirala na 1,3352 dolara, u plusu 0,2 posto. Prema euru, za kojeg analitičari kažu da je bolji pokazatelj raspoloženja u vezi brexita, funta je ojačala 0,1 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 89,40 penija za euro.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here