Velika Britanija zamrzava plate u javnom sektoru

Mjera osmišljena kao odgovor na finansijske posljedice pandemije korona virusa, odnosi se na učitelje, policiju, vojsku i javne službenike, ali ne i na zdravstvene radnike

10

Britanski ministar finansija Rishi Sunak najavio je zamrzavanje plata u tamošnjem javnom sektoru.

Ta mjera, osmišljena kao odgovor na finansijske posljedice pandemije korona virusa, odnosi se na učitelje, policiju, vojsku i javne službenike, ali ne i na zdravstvene radnike.

Sunak će u srijedu predstaviti plan za uspostavljanje ravnoteže u budžetu, nakon što su se budžetski izdaci uveliko povećali tokom pandemije. Prema procjenama britanske vlade, trogodišnje zamrzavanje plata u javnom sektoru donijelo bi uštedu od 23 milijarde funti. Rezervna varijanta je ograničiti rast plata na samo jedan posto godišnje, pri čemu bi ušteda iznosila 11 milijardi funti.

Ovom planu očekivano su se usprotivili sindikati, koji ga smatraju dodatnim udarcem svojim članovima usred krize i podsjećaju da je btiranski premijer Boris Johnson ranije obećao da će do 2022. povećati plate učiteljima na više od 30.000 funti godišnje.

“Nećemo dopustiti da zaposleni u javnom sektoru plate ovu krizu novom štednjom i zamrzavanjem plata. Ovo je udarac u zube onima koji se bore protiv pandemije. Naši članovi još osjećaju posljedice desetogodišnje štednje konzervativne vlade. Ministri dijele milijarde svojim prijateljima kroz ugovore, a istovremeno smišljaju kako da smanje platu radnicima koji su u prvim redovima borbe protiv korona virusa”, rekla je Rehana Azam, glavna sekretarrica sindikata GMB.

Ona je kao argument iznijela zamrzavanje plata koje je konzervativna vlada uvela nakon finansijske krize 2008. godine, a očekuje se da će Sunak kao protivargument dati konstataciju da primanja javnog sektora moraju biti u skladu sa situacijom u privatnom sektoru, u kojem su plate pod pritiskom jer se britanska ekonomija bori s najtežom recesijom u istoriji.

Britanska vlada do sada je na borbu protiv pandemije potrošila više od 210 milijardi funti, a očekuje se da će do proljeća sljedeće godine potrošiti još desetine milijardi. Zbog tih troškova i pada BDP-a, vladin Biro za budžetsku odgovornost očekuje da će se Ministarstvo finansija ove godine morati zadužiti za 400 milijardi funti. Procjenjuje se također da će budžetski deficit biti dvostruko veći nego 2008. godine.

Inače, Velika Britanija u javnom sektoru ima više od 5,4 miliona zaposlenih, a većina ih radi u zdravstvu i obrazovanju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here