Odobren plasman kredita za poduzetništvo i obrt

Kreditni poticaji bit će dodijeljivani na period do sedam godina, s dvogodišnjim grace periodom i kamatnom stopom do jedan posto

314
dug

Vlada FBiH je odobrila plasman sredstava koja su na depozitnom računu kod Razvojne banke FBiH i vode se na kontu “Dugoročni namjenski depozit Vlade FBiH, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta”, radi realizacije Programa “Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta”.

Kreditni poticaji, kao državna pomoć male vrijednosti, bit će dodijeljivani na period do sedam godina, s dvogodišnjim grace periodom i kamatnom stopom do jedan posto.

Cilj kreditnog programa je finansijska podrške subjektima male privrede za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, a neophodna su im dodatna ulaganja u osnovna sredstva. Dodatna ulaganja će omogućiti pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veće iskorištavanje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata male privrede i novo zapošljavanje.

Kredit se daje na osnovu komisione kreditne linije putem Razvojne banke FBiH. Do 30 posto odobrenih kreditnih sredstava subjekti male privrede će moći koristiti za nabavku repromaterijala.

Javni konkurs za dodjelu sredstava će biti objavljen u “Službenim novinama Federacije BiH”, na mrežnoj stranici Federalnog ministarstva i u najmanje dvoje dnevne novine dostupne na teritoriju Federacije BiH.

Inače, od 2008. do 31.12. 2019. godine je za realizaciju Programa “Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta” ukupno izdvojeno i preneseno 25.648.465 KM na depozitni račun kod Razvojne banke. Ugovorom o komisionim poslovima s Razvojnom bankom formira se revolving komisiona kreditna linija i od sredstava naplaćenih glavnica prethodno plasiranih kredita, tako da izdvojena sredstva mogu biti plasirana dva do tri puta, zbog čega je 2030. godina i utvrđena kao rok povrata sredstava.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here