Svjetski ekonomski forum održat će se u maju 2021. blizu Luzerna

Forum ujedno podsjeća da će se u sedmici od 25. januara u digitalnom obliku održati "Dijalozi u Davosu" koji će svjetskim čelnicima omogućiti da razmijene stajališta o situaciji u svijetu 2021.

26
Svjetski ekonomski forum saopćio je u srijedu da će se samit u Davosu, odgođen zbog pandemije, održati od 18. do 21. maja 2021. u okolici Luzerna, a ne u poznatom švicarskom skijalištu po kojemu je dobio ime.
Poznati godišnji sastanak svjetskih moćnika na kojem učestvuju poznata imena iz ekonomije, diplomacije te poneki iz svijeta filma, održat će se u Luzernu-Buergenstocku, golemom luksuznom kompleksu.

Tema samita bit će “Veliko resetiranje” jer je Forum zbog pandemije morao otkazati uobičajeni skup u januaru. Mogućnost otkazivanja nije potpuno isključena. “Skup će se održati ako budu ispunjeni svi uvjeti kako bi se zajamčili zdravlje i sigurnost sudionika i lokalne zajednice”, dodaju organizatori.

Svjetski ekonomski forum navodi da će se samit – koji će imati i digitalnu dio uz prisutnost gostiju na mjestu događaja – “usredotočiti na rješenja potrebna da bi se prihvatili najvažniji svjetski izazovi”.

“Međunarodni čelnici će se sastati kako bi osmislili način zajedničkog oporavka, oblikovali ‘Veliko resetiranje’ nakon pandemije covida-19 i izgradili jedinstvenije i održivije društvo”, dodaje se u saopćenju.

Pandemija covida-19 koja se počela širiti iz Kine krajem 2019. i dosad odnijela više od milion života i zarazila milione, bacila je na koljena svjetsku ekonomiju, stotine miliona ljudi lišila posla, mnoge zemlje nagnala da povećaju deficit pokušavajući smanjiti štetu i produbila nejednakosti.

Forum ujedno podsjeća da će se u sedmici od 25. januara u digitalnom obliku održati “Dijalozi u Davosu” koji će svjetskim čelnicima omogućiti da razmijene stajališta o situaciji u svijetu 2021.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here