Jeff Bezos i dalje najbogatiji Amerikanac

Bezos je treću godinu zaredom ostao na čelu Forbesove liste najbogatijih Amerikanaca, sa bogatstvom od 179 milijardi dolara

46

Osnivač Amazona Jeff Bezos zadržao je prvo mjesto na Forbesovoj godišnjoj rang listi 400 najbogatijih Amerikanaca, dok je američki predsjednik Donald Tramp pao sa prošlogodišnje 275. na 352. poziciju.

Uprkos pandemiji COVID-19, američkim superbogatašima ide bolje nego ikad, piše Forbes povodom 39. po redu godišnje rang liste najbogatijih ljudi u Sjedinjenim Američkim državama, koja je objavljena danas. Ukupno bogatstvo 400 rangiranih Amerikanaca iznosi 3,2 biliona dolara, što je porast od osam posto u odnosu na godinu ranije i rekordan nivo u Forbesovom četiri decenije dugom praćenju bogatstva američkih milijardera.

Bezos, osnivač i šef Amazona, ostao je i u ovoj, trećoj godini zaredom, na čelu Forbesove liste najbogatijih Amerikanaca, sa bogatstvom od 179 milijardi dolara, računato na osnovu vrijednosti dionica i deviznom kursu na dan 24. juli, koje je u odnosu na prošlu godinu uvećano za 57 posto. Forbes je, međutim, u međuvremenu krajem avgusta da je Bezosova neto vrijednost dostigla rekordnih 200 milijardi dolara i da je on prvi u istoriji čije je bogatstvo prešlo taj prag.

Na ovogodišnjoj rang listi je palo čak 25 bogataša u odnosu na prošlu godinu, od kojih je deset njih čak ispalo sa liste, dijelom zbog gubitaka koje im je nanijela pandemija korona virusa, piše u izvještaju na zvaničnoj internet stranici ForbesaIstovremeno, na listi se našlo 18 “novopečenih” najbogatijih Amerikanaca, među kojima su Eric Yuan, glavni izvršni direktor kompanije Zoom Video Communications, čija je neto vrijednost 11 milijardi dolara, Jim Koch, suosnivač i predsjednik kompanije The Boston Beer, s bogatsvom od 2,6 milijardi dolara, te najmlađa pridošlica Trevor Milton (38), osnivač Nikole, kompanije za proizvodnju električnih i hibridnih kamiona s pogonom na hidrogen i struju.

Donald Trump pao je za 77 mjesta, na 352. poziciju, pri čemu se njegovo neto bogatstvo sa prošlogodišnjih 3,1 milijardu dolara samnjilo na 2,5 milijarde dolara, usljed pada vrijednosti njegovih poslovnih zgrada, hotela i odmarališta zbog pandemije COVID-19.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here