Apple vrijedi više nego sve kompanije u indeksu FTSE 100 zajedno

Indeks Londonske berze prema njegovim je riječima "slika i prilika globalne ekonomije za koju znamo da je na koljenima“. Izuzme li se Ocado, on ne uključuje spomena vrijednu tehnološku kompaniju, oko kakvih se danas vrti pravi novac, naglašava Wilson.

6
Vrijednost američkog Applea kontinuirano raste na valu interesa ulagača za dionice tehnoloških kompanija u vrijeme pandemije koronavirusa, te je premašila ukupnu vrijednost svih 100 kompanija u sastavu indeksa Londonske burze FTSE100.

Appleove dionice porasle su u utorak četiri posto, čime je tržišna kapitalizacija kompanije dosegnula 2.300 milijardi američkih dolara. Prije samo dvije sedmice Apple je postao prva američka kompanija čija je tržišna kapitalizacija dosegnula 2.000 milijardi dolara.

Usporedbe radi, svih 100 kompanija u sastavu indeksa FTSE100 zajedno vrijede 1.500 milijardi dolara, napominje BBC. Investitori kupuju dionice američkih tehnoloških kompanija, jer je potražnja za tehnološkim proizvoda porasla zbog pandemije koronavirusa. Sve više ljudi oslanja se na tehnologiju u radu i kupovini, a Apple je jedna od kompanija s najviše koristi od takvog trenda.

Cijena dionica iPhonea više se nego udvostručila od marta kada je svjetske berze zahvatila panika zbog pandemije koronavirusa. Dodatno je potražnju za Appleovim dionicama u utorak potaknula odluka firme da jednu staru dionicu zamijeni sa četiri nove, kako bi se olakšala ulaganja malim ulagačima.

Na londonskoj berzi uglavnom kotiraju kompanije teško pogođene mjerama blokade, uvedene kako bi se suzbila pandemija koronavirusa. Njihove su dionice rasle slabašno u usporedbi s rezultatima velikih tehnoloških kompanija koje kotiraju na američkim berzama.

“FTSE100 je dinosaur, uključuje puno inertnih, zastarjelih dionica, koje baš i ne mogu ponuditi neki veliki rast”, rekao je glavni analitičar tržišta Markets.com Neil Wilson.

Indeks Londonske berze prema njegovim je riječima “slika i prilika globalne ekonomije za koju znamo da je na koljenima“. Izuzme li se Ocado, on ne uključuje spomena vrijednu tehnološku kompaniju, oko kakvih se danas vrti pravi novac, naglašava Wilson.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here