Velika Britanija osniva filmski fond od pola milijarde funti

Vlada je navela da će fond biti dostupan svim produkcijskim kućama koje imaju najmanje polovinu proizvodnog budžeta koji se troši u Velikoj Britaniji, a procjenjuje se da će pokriti više od 70 posto tržišta

40

Britanska vlada najavila je osnivanje fonda od 500 miliona funti za pomoć televizijskim i filmskim kompanijama za ponovo pokretanje proizvodnje, nakon što su se one žalile zbog zatvaranja i nisu mogle osigurati finansiranje zbog pandemije korona virusa.

Vlada je navela da će fond biti dostupan za sve produkcijske kuće koje imaju najmanje polovinu proizvodnog budžeta koji se troši u Velikoj Britaniji, a procjenjuje se da će pokriti više od 70 posto tržišta filmske i TV produkcije.

– Velika Britanija snima filmove i TV emisije širom svijeta. Jedva čekam da ih gledam. Ova najava znači da ploče s klapnama kreću u akciju – rekao je tim povodom Oliver Dowden, britanski ministar kulture.

Odluka dolazi nakon višemesečnih razgovora s televizijama i filmskim industrijom.

– Pitanje brzog osiguranja od korona virusa postaje najveća prepreka za nezavisne proizvođace – rekao je Ben Roberts, izvršni direktor Britanskog instituta za film, opisujući novi fond kao “zaista odličnu vijest za našu produkciju, poslove i ekonomiju u cjelini”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here