Pfizer i BioNTech: Vakcina protiv koronavirusa daje obećavajuće rezultate

Za početni dio studije bilo je upisano 45 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 55 godina

75

Pfizer i BioNTech izvijestili su o pozitivnim preliminarnim rezultatima tekućeg kliničkog ispitivanja faze I/II za BNT162b1, potencijalne vakcine protiv Covida 19.

BNT162b1 najnapredniji je od četiri kandidata za vakcinu Covid-19 koji se ocjenjuju kao dio programa vakcina Pfizera i BioNTech-a.

U SAD se provodi nasumično, placebo kontrolirano, ispitivanje faze I/II kako bi se procijenila sigurnost, podnošljivost i imunogenost eskalirajućih nivoa doze BNT162b1.

Za početni dio studije bilo je upisano 45 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 55 godina. Preliminarni podaci dobiveni su od 24 sudionika koji su dobili dvije injekcije od 10 mg i 30 mg, 12 ispitanika koji su imali jednu injekciju od 100 mg i devet osoba koje su primile dvije doze placeba.

Rezultati su pokazali da se kandidat za vakcinu može dati u dozi koja se dobro podnosi i stvara imunogenost koja ovisi o dozi.

Izvršni direktor BioNTech-a i suosnivač Ugur Sahin izjavio je:

– Preliminarni podaci su ohrabrujući jer daju početni signal da je BNT162b1 usmjeren na RBD SARS-CoV-2 u stanju proizvesti neutralizirajući odgovor antitijela kod ljudi na ili iznad nivoa opaženih u oporavi seruma – i to čini pri relativno niskim dozama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here