Poljska industrijska proizvodnja u aprilu potonula za četvrtinu

Podaci tako pokazuju gotovo 80-postotni pad proizvodnje u automobilskom sektoru i 50-postotni pad proizvodnje namještaja.

35

Poljska industrijska proizvodnja bila je u aprilu 24,6 posto manja nego u istom razdoblju prošle godine, pokazali su podaci koje je u četvrtak objavila poljska novinska agencija PAP.
U aprilu su od prvog do zadnjeg dana na snazi bila ograničenja kojima je vlada nastojala suzbiti širenje koronavirusa. Pad je bio više nego dvostruko veći nego što su ekonomisti očekivali.
Proizvodnja je smanjena u svim glavnim industrijskim sektorima, saopćio je poljski ured za statistiku GUS. Podaci tako pokazuju gotovo 80-postotni pad proizvodnje u automobilskom sektoru i 50-postotni pad proizvodnje namještaja.
Visoki funkcioner ministarstva finansija rekao je da bi mogli izmijeniti procjenu prema kojoj bi poljski BDP ove godine trebao pasti 3,4 posto, budući da su mjere suzbijanja pandemije trajale duže nego što se očekivalo.
Ekonomija bi se mogla smanjiti četiri do pet posto, kazao je, dodajući i da vlada prije rebalansa budžeta koji se očekuje krajem juna ili početkom jula namjerava suspendirati propis koji ograničava javnu potrošnju.
Poljska je do jučer zabilježila 19.268 slučajeva zaraze koronavirusom i 948 smrtnih slučajeva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here