Centralna banka Bosne i Hercegovine se pridružuje RAMP-u Svjetske banke

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) pridružila se Partnerstvu za savjetovanje i upravljanje rezervama (Reserve Advisory & Management Partnership – RAMP).

13
Predstavnici CBBiH i Svjetske banke su potpisali pravni sporazum, čime je CBBiH postala najnoviji član RAMP-a. Centralna banka će koristiti usluge savjetovanja, obuke i upravljanja sredstvima, pridružujući se velikoj globalnoj mreži od preko 70 javnih institucija za upravljanje sredstvima. Stručnjaci RAMP-a Svjetske banke će pružiti pomoć u samoj instituciji u smislu upravljanja, strateške alokacije aktive, upravljanja portfolijom i rizicima, kao i instrumenata obezbjeđenja deviznih sredstava.

“Nadamo se dugom partnerstvu sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine i unaprjeđenjima njihovih kapaciteta upravljanja rezervama”, rekao je Jorge Familiar, direktor Finansijskog odjela i potpredsjednik Svjetske banke. “Kao  pouzdan partner za upravljanje javnim sredstvima, Svjetska banka je spremna za saradnju sa Centralnom bankom u korist zemlje.”

“Sklopivši ovaj sporazum Centralna banka Bosne i Hercegovine čini važan korak naprijed u jačanju svojih operativnih sposobnosti u oblasti upravljanja deviznim rezervama. Saradnja sa Svjetskom bankom, koja nudi ekspertizu i iskustvo, značajna je podrška našim nastojanjima da unaprijedimo efikasnost i usklađenost upravljanja deviznim rezervama sa najvišim međunarodnim standardima”, rekla je Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine. “Izuzetno cijenimo priliku za saradnju sa Svjetskom bankom kroz Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama”.

RAMP Svjetske banke

Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama Svjetske banke uključuje savjetodavne usluge, obuku službenika višeg nivoa i usluge upravljanja sredstvima u globalnom mreži menadžera javnih sredstava, doprinoseći ciljevima održivog razvoja koji uključuju kvalitetno obrazovanje, doličan rad i ekonomski razvoj, akcije vezane za klimatska pitanja, jake institucije i partnerstvo. Osnovan 2001. g. RAMP promovira stabilnost zemalja, otpornost i prosperitet kroz savjetovanje o upravljanju javnim sredstvima. RAMP ima preko 70 članova, koji uključuju centralne banke, međunarodne finansijske institucije, javne penzione fondove i državne investicione fondove. U kontekstu RAMP-a Svjetska banka je pružila savjetodavne usluge za više od 100 javnih institucija i obučila preko 10,000 zaposlenih koji rade na upravljanju javnim sredstvima u pogledu zdravih praksi upravljanja javnim sredstvima. Više detalja o tome je dostupno na ramp.worldbank.org.

Upravljanje sredstvima Svjetske banke 

Svjetska banka je pouzdan partner za one koji upravljanju javnim sredstvima i najveći vanjski partner za upravljanje sredstvima u zajednici u razvoju, sa skoro 200 milijardi USD sredstava kojima upravlja. Kao globalni lider za fiksni prihod, Svjetska banka pruža savjetodavne usluge o upravljanju sredstvima državama članicama od početka 1980-ih. Centralne banke i institucije koje se bave upravljanjem javnim sredstvima upravljaju sa preko 40 biliona USD u rezervama i aktivi širom svijeta, ističući njihov značaj u globalnom finansijskom sistemu i potrebu za upravljanjem sredstvima i savjetodavnim uslugama na visokom nivou.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here