WTO očekuje oštar pad globalne robne razmjene u prvoj polovini godine

U aprilu WTO je procijenio da bi se svjetska robna razmjena u 2020. mogla smanjiti od 13 do 32 posto, ovisno o trajanju pandemije i efikasnosti mjera koje su države preduzele kako bi je suzbile.

38

Indeks globalne robne razmjene trenutno iznosi 87,6 bodova i na najnižem je nivou od jula 2016. godine kada je uveden, izvijestio je u srijedu WTO. Njegova vrijednost navodi na zaključak da se oštar pad svjetske trgovine nastavio i u drugom kvartalu, tumače u WTO.
U februaru je indeks iznosio 95,5 bodova,uz napomenu da vrijednost od 100 bodova signalizira rast u skladu sa srednjoročnim trendovima..
“Sadašnja razina indeksa obuhvaća početne faze izbijanja epidemije Covida-19 i još ne pokazuje naznake da je pad trgovine dotaknuo dno”, navodi se u saopćenju.
Trgovinska razmjena počela je usporavati i prije pandemije i to zbog trgovinskog rata najvećih ekonomija poput Kine i Sjedinjenih Američkih Država i posustajanja ekonomskog rasta.
U aprilu WTO je procijenio da bi se svjetska robna razmjena u 2020. mogla smanjiti od 13 do 32 posto, ovisno o trajanju pandemije i efikasnosti mjera koje su države preduzele kako bi je suzbile. Najnovija vrijednost indeksa u skladu je s tom procjenom, ističu u WTO.
WTO indeks o izgledima za trgovinu obuhvaća podatke iz anketa o izvoznim narudžbama u korporativnom sektoru, o zračnom i kontejnerskom prijevozu tereta, proizvodnji automobila te prodaji i trgovini elektroničkih komponenti i poljoprivrednih sirovina.
Cilj mu je prije svega pokazati dinamiku rasta i eventualne točke promjene trenda u globalnoj trgovini, podsjeća WTO.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here