Njemačka onemogućava strano preuzimanje kompanija iz zdravstvenog sektora

Konkretno bi ubuduće postojala obaveza prijavljivanja pokušaja ulaska u vlasničku strukturu strateški važnih preduzeća iz zdravstvenog sektora i to ako se radi o udjelu većem od 10 posto

46

Njemačka vlada donijela je danas zakonske promjene kako bi se otežalo preuzimanje njemačkih kompanija iz zdravstvenog sektora ako ulagač dolazi izvan Evropske unije.
“Aktuelna koronakriza pokazuje koliko je važan medicinski know-how i vlastiti proizvodni kapaciteti u Njemačkoj i Evropi”, rekao je ministar ekonomije Peter Altmeier nakon sjednice kabineta.
On je objasnio kako je cilj promjene zakona o poslovanju s inozemstvom da njemačka vlada dovoljno rano bude obaviještena o pokušajima ulaska ulagača koji nema sjedište u Evropskoj uniji u vlasničke strukture firmi iz zdravstvenog sektora kako bi prema potrebi mogla i reagirati.
Konkretno bi ubuduće postojala obaveza prijavljivanja pokušaja ulaska u vlasničku strukturu strateški važnih preduzeća iz zdravstvenog sektora i to ako se radi o udjelu većem od 10 posto. Pritom se radi o tvrtkama koje proizvode ili razvijaju cjepiva, lijekove, zaštitnu opremu za zdravstvo, kao i sirovine za farmaceutsku industriju.
Do sada je obaveza prijave postojala tek kod pokušaja ulaska u vlasničku strukturu u obimu većem od 25 posto.
Ekonomske organizacije su kritizirale vladinu odluku o pooštrenju zakona tvrdeći da ona ide u smjeru izolacije i obeshrabrivanja stranih ulagača.
“Lista sektora za koje je potrebna dozvola ministarstva ekonomije ne bi trebala biti proširivana i na zdravstveni sektor. I sadašnji zakoni omogućavaju zabrane preuzimanja od stranih ulagača”, rekao je Stefan Mair iz Saveza njemačke industrije.
Od izbijanja pandemije koronavirusa se u javnosti intenzivno raspravlja o ovisnosti medicinske industrije u Njemačkoj i Evropskoj uniji o vanjskim dobavljačima, prije svega iz Kine.
Pažnju javnosti je izazvao i pokušaj američke vlade da sredinom marta znanstvenike farmaceutske kompanije iz Tuebingena privoli na dolazak u SAD i time osigura ekskluzivni pristup cjepivu protiv koronavirusa na kojem je ova firma radila.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here