Američka ekonomija u drugom kvartalu očekuje dvocifreni pad

Prema njihovoj procjeni, objavljenoj u utorak, oporavak ekonomije trebao bi započeti u drugoj polovici godine budući da se privredna aktivnost polagano pokreće, a bojazni potaknute pandemijom jenjavaju.

33

Američka ekonomija u drugom bi se kvartalu trebala smanjiti 11 posto, pokazuje najnovija procjena ugledne neprofitne organizacije koja okuplja nekadašnje funkcionere Kongresa i središnje banke. To bi odgovaralo padu BDP-a na godišnjoj razini od 38 posto, izračunali su u Odboru za odgovorni savezni proračun (CBO).
Početkom aprila CBO je procijenio da će najveća svjetska ekonomija u drugom tromjesečju pasti “najmanje sedam posto odnosno najmanje 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine”.
CBO je neprofitna organizacija koju čine nekadašnji čelnici odbora za budžet Zastupničkog doma i Senata iz republikanskih i demokratskih redova, nekadašnji funkcioneri središnje banke i vladinog ureda za reviziju.
Prema njihovoj procjeni, objavljenoj u utorak, oporavak ekonomije trebao bi započeti u drugoj polovici godine budući da se privredna aktivnost polagano pokreće, a bojazni potaknute pandemijom jenjavaju. Amerika će izgubiti oko 26 miliona radnih mjesta u usporedbi sa četvrtim tromjesečjem prošle godine, procjenjuju u CBO, predviđajući “najizrazitije pogoršanje” na tržištu rada od 30-ih godina prošlog stoljeća.
Oporavak tržišta rada bit će spor i stopa nezaposlenosti trebala bi se po njihovoj procjeni zadržati na 8,6 posto do četvrtog tromjesečja 2021.godine.
“Očekuje se da će određeni stepen održavanja razmaka ostati na snazi do kraja trećeg kvartala 2021. godine, što će djelomično ograničavati poslovnu aktivnost i potražnju za radnicima”, ističu u CBO.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here