Evropska centralna banka odlučna pomoći ekonomijama eurozone pogođenim pandemijom

Odlučniji smo nego ikad prije da osiguramo pozitivne finansijske uslove u svim sektorima i zemljama kako bismo omogućili apsorbiranje ovog neviđenog šoka, kaže de Guindos

44

Evropska centralna banka (ECB) odlučnija je nego ikad prije da pomogne ekonomijama eurozone pogođenim recesijom, izjavio je u četvrtak potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos, nekoliko dana nakon što je njemački sud zatražio ograničenje ovlasti.

Suočeni s prijetnjom bez presedana njemačkog Ustavnog suda, komentari de Guindosa sugerišu da ECB ne planira smanjivati poticaje, čak iako rizikuje da će izgubiti Njemačku kao sudionika u otkupu sredstava, javlja Reuters, a prenosi Fena.

Ustavni sud Njemačke presudio je u utorak da je ECB premašio svoja ovlaštenja za dvije milijarde eura kupovine državnih obveznica 2015. godine i dao je banci tri mjeseca da dokaže da su njeni koraci bili potrebni i proporcionalni. U suprotnom će Bundesbank morati napustiti šemu poticaja, navodi se.

– Ostali smo odlučniji nego ikad prije da osiguramo pozitivne finansijske uslove u svim sektorima i zemljama kako bismo omogućili apsorbiranje ovog neviđenog šoka – rekao je de Guindos u Odboru Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja.

– Mi smo i dalje spremni da izvršimo dodatna prilagođavanja u okviru naših mjera monetarne politike ako vidimo da razmjera poticaja ne bude odgovarajuća – rekao je.

Odgovarajući na pitanja o sudskom slučaju, de Guindos je rekao da ECB potpada pod nadležnost Evropskog suda pravde. Komentar je to kojim se sugeriše da se ECB uopće neće upuštati u spor s njemačkim sudom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here