Turski tok drastično smanjio tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu za Evropu

Isporučene količine ukrajinskom rutom do maja ove godine bile su najmanje otkad je Ukrajina stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza

65

Ruske tranzitne isporuke plina u Evropu preko Ukrajine smanjene su u prva četiri mjeseca ove godine za 47 posto u odnosu na prošlu godinu te pale na najmanje količine u zadnjih skoro 30 godina, pokazuju podaci ukrajinskog operatora plinskog transportnog sistema LLC.

Kao glavni razlog znatnog smanjenja isporuka, kako piše SEEbiz, navodi se puštanje u rad plinovoda Turski tok, koji je jedna od alternativa ukrajinskom tranzitnom pravcu. Tim cjevovodom Rusija je počela isporučivati plin Turskoj i Evropi početkom godine.

Isporučene količine ukrajinskom rutom tokom prva četiri mjeseca ove godine bile su najmanje otkad je Ukrajina stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza i iznosile su 15,2 milijarde kubnih metara, kazuju ukrajinski podaci.

Direktor LLC-a Sergij Makogon pripisao je pad tranzita pokretanju Turskog toka kapaciteta 31,5 milijardi kubika u januaru, koji povezuje Rusiju s Turskom i južnom Evropom preko Crnog mora.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here