Dva crna recesijska scenarija Svjetske banke za BiH

Pandemija izazvana korona virusom predstavlja najozbiljniju prijetnju ekonomiji Bosne i Hercegovine nakon svjetske finansijske krize, upozorva Svjetska banka u svom najnovijem Redovnom ekonomskom izvještaju za zapadni Balkan

121

U najnovijem Redovnom ekonomskom izvještaju za zapadni Balkan, Svjetska banka prognozira da će Bosna i Hercegovina u 2020. godini ući u recesiju uz minimalan pad bruto društvenog proizvoda od 3,2 posto.

“Pandemija izazvana korona virusom predstavlja najozbiljniju prijetnju ekonomiji Bosne i Hercegovine nakon svjetske finansijske krize.

Izgledi za ekonomiju BiH zavise od brojnih neizvjesnih faktora, a zemlja je suočena s mogućom dubokom recesijom uz procijenjeni pad BDP-a od 3,2 procenta. Efekti će se osjetiti u skoro svakom sektoru ekonomije, a naročito u turizmu, nekretninama, transportu, veleprodaji i maloprodaji; dok će poremećaj u lancima snabdijevanja i manja potražnja od Evropske unije dovesti do pada industrijske proizvodnje i izvoza roba i usluga.

Najavljeni odgovor vlasti kroz uspostavljanje fonda za ekonomsku stabilizaciju i garantnog fonda može kratkoročno pomoći u ublažavanju ekonomskih i socijalnih posljedica ove nezapamćene krize. Kako se dodatne mjere odgovora na krizu budu razvijale, naročito one vezane za uspostavljanje novih fondova, važno će biti osigurati da podrška bude transparentno dodijeljena, pažljivo usmjerena, fiskalno održiva te da se lako može ukinuti kad više ne bude potrebna.

Nakon ove faze hitnog odgovora, uslijedit će faza ekonomskog oporavka, a institucije trebaju biti spremne pomoći pojedincima da nađu posao, olakšati pristup kreditima te osigurati podršku firmama da obnove svoje poslovanje. Od ključnog značaja bit će da se javna potrošnja iskoristi za jačanje ukupne potražnje, uz održavanje sveukupne fiskalne stabilnosti.

Pored trenutne krize, bitno je da BiH zadrži fokus na rješavanju svojih dugotrajnih strukturalnih i institucionalnih slabosti“, navodi se u Izvještaju, u kojem su prezentirana dva scenarija ekonomskog pada BiH – osnovni pretpostavlja da epidemija korona virusa u Evropi uskoro početi usporavati, tako da se mjere suzbijanja mogu ukinuti do kraja juna, a oporavak može postepeno početi u drugoj polovini 2020., dok nepovoljni scenarij pretpostavlja produžetak epidemije i ukidanje mjera njenog suzbijanja tek na kraju avgusta, odnosno početak oporavka ekonomske aktivnosti tek u posljednjem kvartalu godine. 

“Osnovni scenarij pretpostavlja da će regija uspjeti staviti virus korona pod kontrolu, tako da se mjere ograničenja mogu u potpunosti ukinuti do sredine godine. U tom slučaju, Svjetska banka procjenjuje da će BiH u 2020. ući u recesiju uz smanjenje godišnjeg rasta za 3,2 procenta. Očekuje se da prvi kvartal bude nešto pozitivan, nakon čega će uslijediti nagli pad u drugom kvartalu, a treći nešto negativan uz početak oporavljanja ekonomske aktivnosti.

Nepovoljni scenarij pretpostavlja dužu pandemiju i potrebu za produžavanje mjera ograničenja i tokom trećeg kvartala 2020., što bi dovelo do smanjenja BDP-a za 4,2 posto“, procjenjuje se u Izvještaju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here