Američki sindikati protive se ponovnom otvaranju kockarnica u Las Vegasu

Sundikalci pozvali političare u Nevadi da se ograde od gradonačelnice Las Vegasa Carolyn Goodman, koja je zatvaranje kockarnica nazvala "potpunim ludilom"

59

Uticajni američki sindikati oštro su se usprotivili pozivu gradonačelnice Las Vegasa Carolyn Goodman na ponovno otvaranje kockarnica unatoč riziku od korona virusa, pridruživši se tako nizu organizacija zaštitu radnika koje se ne slažu s njenim prijedlozima.

Predsjednik Sindikata radnika u automobilskoj industriji (UAW) Rory Gamble, čiji sindikat predstavlja i dio radnika u kockarnicama Las Vegasa, zajedno s automobilskim radnicima širom Sjedinjenih Američkih Država pozvao je političare u Nevadi da se ograde od Goodman, koja je zatvaranje kockarnica nazvala “potpunim ludilom”.

“Članovi UAW-a zaposleni u kockarnicama, njihove porodice i zajednice kojima pripadaju, nisu pokusni kunići za provjeru neodgovornih teorija o javnom zdravstvu i virusu COVID-19″, izjavio je Gamble.

Las Vegas se suočava s mogućim budžetskim deficitom od 150 miliona dolara zbog gubitka prihoda uzrokovanim zatvaranjem kockarnica te s njim povezanim usporavanjem turizma i ugostiteljstva. Goodman se tokom sedmice pojavila u nekoliko televizijskih informativnih emisija pozivajući na hitno ponovno otvaranje kockarnica.

“Vlasnici kockarnica trebali bi održavati svoja mjesta čistima, a konkurencija će uništiti one za koje se dokaže da su odgovorni za širenje bolesti“, rekla je ona.

Ti njeni istupi potaknuli su i snažne reakcije sindikata koji predstavljaju radnike u zdravstvu.

“Prijedlozi koji vode tome da bismo trebali ugroziti mnogo života tretirajući Las Vegas kao zamorca u nekom divljem eksperimentu, ukazuju na visok nivo nerazumijevanja trenutne situacije”, konstatirala je Grace Vergara-Mactal, izvršna direktorica podružnice Sindikata zdravstvenih radnika u Las Vegasu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here