Vijesti iz svijeta po kojima ćemo pamtiti 2019.: Rat carinama između Amerike i Kine

Gledajući godinu na izmaku, reklo bi se da su politički lideri nekih od najmoćnijih ekonomija svijeta svojim odlukama ispisali većinu najvažnijih ekonomskih priča u mjesecima iza nas.

78
Kina

Trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine ponovo je eskalirao u maju 2019. godine. Nedugo nakon što je američki predsjednik Donald Trump saopćio da su se dvije strane složile oko „95 posto“ stvari, odlučio se za uvođenje novih povećanja carina, koje prijete da naštete kineskoj ekonomiji, ali i američkim kupcima. Kini je ponestalo opcija kojima bi mogla uzvratiti na dodatni pritisak Sjedinjenih Američkih Država bez da ugrozi vlastite interese, nakon što je Washington uveo više nego dvostruke carine na kinesku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara. SAD novim carinama, ali i ratom protiv kineskih kompanija kakve su Huawei i ZTE te slanjem ratnih brodova u Tajvanski moreuz, nastoji natjerati Kinu da odustane od državnih intervencija u ekonomiji. Kina je zaprijetila povećanjem carina na američku uvoznu robu u vrijednosti 60 milijardi dolara.

Trump je novim povećanjem carina sa 10 na 25 posto otvorio put za proširenje američkih carina na ukupan kineski uvoz koji se proteže na 540 milijardi dolara, što može dovesti do potresa u cijeloj globalnoj ekonomiji povećanjem cijena robe široke potrošnje poput mobitela, sunčanih naočala i televizora.  Trump se susreo s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na samitu lidera G20 krajem juna u Japanu, ali za sada su slabe nade da će se trgovinski rat između Amerike i Kine, koji traje već godinu dana, uskoro riješiti.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here