FMRPO osigurava 13 miliona KM za rast malih i srednjih kompanija

Partnerstvo s UNDP-om za digitalnu transformaciju i održivi rast

21
Vojin Mijatović, ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO), i Narine Sahakyan, vršiteljica dužnosti rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), potpisali su pismo namjere o saradnji.

Time se FMRPO obvezalo u narednom razdoblju podržati mala i srednja preduzeća (MSP) u Federaciji BiH s 13 miliona KM kroz projekat Jačanje konkurentnosti MSP, a UNDP će, zahvaljujući finansijskoj podršci Švedske, pružiti FMRPO-u stručnu i tehničku pomoć za adekvatno dizajniranje integriranog paketa podrške za mala i srednja preduzeća, te pružiti softverska rješenja za potpunu digitalizaciju procesa poticanja malih i srednjih preduzeća.

“Paket podrške koji se odnosi na projekat Jačanje konkurentnosti MSP-ova uključuje podršku tehnološkoj modernizaciji poslovnih procesa, digitalnu transformaciju u poslovanju, investicije u cirkularnu ekonomiju i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji te uvođenje međunarodnih standarda kvalitete”, priopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Naglašavaju kako će proces podnošenja prijava za poticajne mjere biti u potpunosti digitaliziran te će se prijave podnositi kroz posebno dizajniranu online platformu koju je inicijalno finansirala Evropska unija. Na ovaj način će se, kroz jačanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća, omogućiti kontinuitet i unapređenje poslovnih aktivnosti, ističu u Federalnom ministarstvu.

“Ovaj događaj označava početak strateškog partnerstva između FMRPO-a i UNDP-a. Koristim priliku da vas obavijestim da je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta upravo danas objavilo Javni natječaj za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera za 2024. godinu. Grant sredstva će se dodjeljivati kroz sedam projekata. Također, ove godine Vlada Federacije BiH je izdvojila značajnija sredstva za podršku razvoju male privrede. Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta su odobrena četiri programa utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27.200.000 KM, što je skoro četiri puta više nego prethodne godine”, kazao je ministar Vojin Mijatović.

Saradnja s Ministarstvom i UNDP-a u BiH će se fokusirati na dva ključna stuba – jačanje razvoja privatnog sektora i vođenje inicijativa za digitalnu transformaciju.

“Putem prilagođene mjere podrške i napore na izgradnji kapaciteta, naš cilj je osnažiti mala i srednja preduzeća, poboljšati njihovu konkurentnost i uticati na stvaranje otpornije i dinamičnije ekonomije”, istaknula je ovom prilikom Narine Sahakyan, vršiteljica dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

Podrška FMRPO-u se pruža kroz program “Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini“ (SDG2BiH), zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a provodi UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, kao dio podrške Ujedinjenih nacija vlastima u Bosni i Hercegovini u implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here