Vijesti iz svijeta po kojima ćemo pamtiti 2019.: Japan i EU formirali najveću svjetsku zonu slobodne trgovine

Gledajući godinu na izmaku, reklo bi se da su politički lideri nekih od najmoćnijih ekonomija svijeta svojim odlukama ispisali većinu najvažnijih ekonomskih priča u mjesecima iza nas.

68
Japan

Gotovo sve carine u trgovini između Evropske unije i treće najveće svjetske ekonomije, Japana, ukinute su, čime su dvije strane formirale najveću zonu slobodne trgovine na svijetu. To će evropskim kompanijama uštedjeti oko milijarde eura carina svake godine. Sporazum o ekonomskom partnerstvu (EPA) između EU i Japana s primjenom je počeo 1. Februara 2019, pokrivajući gotovo 30 posto svjetske trgovine i područje koje naseljava 635 miliona ljudi. Sporazum definira ukidanje carina na gotovo sve poljoprivredne i industrijske proizvode, otvara sektor usluga i posredovanja te nastoji eliminirati necarinske barijere u trgovini. Japan će ukinuti carine na 97 posto robe uvezene iz EU, a otvoren pristup japanskom tržištu vremenom će kompanijama iz EU štedjeti milijardu eura carina godišnje. Evropska unija se složila da će ukinuti carine na 99 posto uvoza iz Japana, dok će u sektoru autoindustrije carine biti ukinute u toku osmogodišnjeg prelaznog perioda. Obje strane postepeno ukidaju carine na gotovo svu hranu i poljoprivredne proizvode, a otvaranje sektora tržišta znači pristupačnije finansijske servise, e-trgovinu, telekomunikacije i transport.

EPA znači ukidanje japanskih carina na brojne evropske sireve, poput gaude ili cheddara, koje su do sada iznosile 29,8 posto, kao i na evropska vina, koja su do sada, kao drugi najvažniji evropski izvozni poljoprivredni proizvod u Japanu, bila ocarinjena sa oko 15 posto. Evropska unija predviđa značajno povećanje izvoza govedine u Japan, budući da će carine biti smanjene sa 38,5 na devet posto, a kad je u pitanju najvažniji poljoprivredni izvozni proizvod u Japan, svinjetina, carine na svježe meso bit će u velikoj mjeri smanjene, a na mesne prerađevine ukinute.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here