I Španija uvodi digitalni porez

Uvođenje digitalnog poreza nastavit će se unatoč prijetnjama kaznenih američkih carina na francusku, italijansku i britansku robu.

67
 Španija slijedi Francusku, Italiju i Veliku Britaniju u uvođenju digitalnog poreza velikim tehnološkim kompanijama unatoč prijetnjama Washingtona o protumjerama kao što su povećanje poreza na robu iz zemalja koje uvedu takav porez, objavio je El Pais.

Uvođenje digitalnog poreza nastavit će se unatoč prijetnjama kaznenih američkih carina na francusku, italijansku i britansku robu, navode Španci  i nakon što SAD pojačava pritisak prijeteći da će povećati carine na francusku robu za 100 posto.

Španska ministrica privrede Nadia Calviño ustvrdila je kako bi bilo idealno da se dogovor o oporezivanju digitalnih kompanija postigne na globalnom nivou (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj- OECD) ili makar u EU, no ukoliko do toga ne dođe Madrid uvodi nacionalni porez.

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen preporučila je zemljama članicama oprez kod uvođenja nacionalnih poreza tehnološkim kompanijama.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Maire uveo je porez od  tri posto velikim tehnološkim kompanijama koje u Francuskoj imaju promet veći od 25 miliona eura ili globalno 750 miliona eura. Italija ima isti globalni prag, ali znatno nižu nacionalnu granicu za oporezivanje od 5,5 miliona eura.

Model oporezivanja velikih tehnoloških kompanija temelji se na broju korisnika u zemlji i prihoda u nacionalnim okvirima o oglašavanja (Facebook, Google), broja maloprodajnih kupaca (Amazon) te dodatno od prihoda ostvarenih prodajom ili prenosom podataka prikupljenih od korisnika. Procjena je kako bi za 2019. godinu američke tehnološke kompanije mogle platiti 400 miliona eura samo u Francuskoj.

U Španiji se procjenjuje da bi porez sličan porezu uvedenom u Francuskoj mogao donijeti 850 miliona eura godišnje.

Uvođenje digitalnog poreza u nekoliko evropskih zemalja naišlo je na oštre reakcije u SAD-u. Tamošnje državno trgovinsko predstavništvo (United States Trade Representative USTR) tvrdi kako francuski porez na digitalne usluge krši nacionalni zakon o porezu, odnosno Odjeljak 301 Zakona o trgovini iz 1974. godine. Navode kako je francuski porezi na digitalne usluge jednostrana akcija protivna multilateralnim sporazumima i bilateralnom ugovoru SAD i Francuske o oporezivanju ​​multinacionalnih korporacije.

„Francuski porez na digitalne usluge usko je i neprimjereno usmjeren na prikupljanje prihoda samo od najvećih kompanija u malom nizu industrija, od kojih su mnoge američke. Ta su poduzeća već podložna oporezivanju u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama gdje ostvaruju prihod. Odluka o oporezivanju prihoda, a ne profita, krši francuske porezne ugovore sa Sjedinjenim Državama i povećava izglede dvostrukog oporezivanja”, smatraju u USTR.

U Washingtonu su zabrinuti jer još nekoliko zemalja planira uvođenje digitalnog poreza, među njima i Kanada. Tvrde kako bi nesuprostavljanje francuskom porezu bilo ohrabrenje drugim zemljama da slijede francuski primjer čime bi se, kako kažu, ugrozili pregovori unutar OECD-a o globalnom sporazumu za oporezivanju digitalne ekonomije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here