Izbjegavanje crvenog mesa ne donosi benefite po zdravlje?

Studije su pokazale kako, naime, modificirana prehrana s vrlo malo ili nimalo crvenog mesa i ne donosi mnoštvo zdravstvenih dobrobiti.

58

“Ukoliko i postoje zdravstvene koristi od smanjene konzumacije crvenog mesa, one su veoma male”, zaključak je koji su donijeli naučnici u radu objavljenom u Annals of Internal Medicine.

Iako se godinama javnosti napominje kako bi prehrana bazirana na proteinima iz biljnih izvora bila ljudima ne samo prirodnija već i za organizam pogodnija, ova je druga stavka stavljena nedavno u ozbiljnu sumnju. Studije su pokazale kako, naime, modificirana prehrana s vrlo malo ili nimalo crvenog mesa i ne donosi mnoštvo zdravstvenih dobrobiti.

Hrana koja se dosad dovodila u vezu s povećanim oboljenjima od srčanih bolesti i raka, mogla bi tako za ljude biti sasvim sigurna. Serija analiza potvrdila je da dosadašnje uporište zdrave prehrane ipak nije bazirano na čvrstim naučnim podacima, prenosi New York Times.

Plusevi prehrane koja se ne bazira na mesu, mogu biti znatni, ali samo u slučaju kada se proučava veći dio populacije. Za individualca mijenjanje navika jedenja crvenog mesa i ne znači mnogo, stoji u izvještaju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here