Proteklog vikenda ulice Mostara, Sarajeva, Tuzle i Banje Luke bile su u znaku srca i jednog od ključnih minerala za njegovo zdravlje, magnezija

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok obolijevanja i glavni krivac za više od 17,5 mliona smrti godišnje

47
Mivela

Svjetska kardiološka federacija je 29. septembar proglasila Svjetskim danom srca kako bi skrenula pažnju javnosti na rizike koji dovode do bolesti srca i važnost prevencije srčanih oboljenja. U aktivnosti povodom obilježavanja ovog  dana uključila se i Mg Mivela, koja je tokom proteklog vikenda bočicama vode obradovala građane na ulicama Tuzle, Sarajeva, Banje Luke i Mostara, podsjetivši ih da srce, kao najvažniji mišić u ljudskom tijelu, zahtijeva posebnu brigu.

Zdrava ishrana

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok obolijevanja i glavni krivac za više od 17,5 mliona smrti godišnje. Jedan od faktora rizika za njihov nastanak su pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti i način ishrane.

Promjenom životnih navika, koje su u direktnoj vezi s pomenutim faktorom rizika, možemo učiniti mnogo za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Zdrava ishrana ne podrazumijeva samo optimalan unos masti, bjelančevina i šećera, već i optimalan unos takozvanih mikronutrijenata kao što je magnezij. Ovaj mineral je životno važan i neophodan za normalnu funkciju srčanog mišića.

Međutim, unos magnezija često je nedovoljan, a rijetko se uopšte i posumnja u njegov nedostatak kod poremećaja zdravlja. Preporučeni unos ovog minerala iznosi 375 mg dnevno. Njegovi prirodni izvori su orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće i prirodna mineralna voda koja sadrži magnezij. Brojna naučna istraživanja pokazala su da magnezij koji unosimo putem vode ima značajan doprinos zdravlju, jer je lako iskoristiv i biološki visoko vrijedan.

Rad mišića

Odabirom mineralne vode Mg Mivela u količini od jednog litra dnevno, uz neophodnu rehidrataciju organizma, unos magnezija se može dovesti na preporučeni nivo, što doprinosi normalnom radu mišića, uključujući srce. Mg Mivela na tržištu postoji u gaziranoj, blago-gaziranoj i negaziranoj varijanti, pa svako može odabrati prirodni izvor magnezija po vlastitom ukusu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here