Tvari iz brokule i kelja usporavaju rast tumora

Tijelo ima vlastite mehanizme za borbu protiv raka, ali su oni ponekad preslabi da bi usporili rast tumora

42

Tijelo ima vlastite mehanizme za borbu protiv raka, ali su oni ponekad preslabi da bi usporili rast tumora. Naučnici su nedavno otkrili da brokula, kelj i druge kupusnjače sadrže tvar koja može ojačati ove mehanizme. Istraživači s Beth Israel Deaconess Medical Center pri Harvard Medical School u Bostonu primijetili su da tvar indol-3-karbinol (I3C) sprečava rast tumora kod laboratorijskih miševa s rakom prostate, te objasnili da I3C podstiče PTEN, protein koji usporava rast tumora.

Tim je otkrio molekularni put kojim protein WWP1, prisutan u nekoliko tipova raka kod ljudi, slabi protein PTEN, ali i da I3C može deaktivirati WWP1 „gaseći“ njegov gen, čime je otkriven potencijal proteina PTEN da uspori rast tumora.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je rak bio uzrok 9,6 miliona smrtnih slučajeva u 2019. godini, a njegov uticaj na zdravstvene sisteme i ekonomije širom svijeta raste. U 2010. ukupni troškovi slučajeva raka u svijetu iznosili su 1,16 triliona dolara. Uz sve veću potrebu dolaženja do jeftinih lijekova za rak, istraživači se okreću biljnom svijetu u potrazi za tvarima koje bi mogle biti od pomoći. Novo istraživanje doprinosi tim naporima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here