Naučnici protiv krema za sunčanje iz kućne radinosti

Internet je sjajno mjesto za odlazak po inspiraciju, ali ne obezbjeđuje nužno i najbolje informacije kad je sigurnost u pitanju

44

U posljednjih nekoliko godina primjećuje se rast popularnosti kozmetičkih proizvoda koji se mogu napraviti kod kuće, od dezodoransa do sapuna i paste za zube, a neki od najpopularnijih recepata na društvenim mrežama odnose se na kreme za sunčanje. Novo istraživanje, ipak, upozorava da ovakve kreme za sunčanje iz kućne radinosti, koje se propagiraju kao prirodne i jeftinije, ne nude zaštitu od ultraljubičastog zračenja.

Tim istraživača sa Centra za istraživanje povreda pri dječijoj bolnici u Columbusu i Brooks Koledža za zdravlje pri Univerzitetu North Florida u Jacksonvilleu upozorio je da ne bismo trebali vjerovati informacijama pod kojima se ovi proizvodi reklamiraju na internetu. „Internet je sjajno mjesto za odlazak po inspiraciju, ali ne obezbjeđuje nužno i najbolje informacije kad je sigurnost u pitanju“, istakla je jedna od autorica studije, Lara McKenzie.

„Društvene mreže su postale moćan alat za dijeljenje informacija o zdravlju, ali postaju opasne kad informacije koje nude nisu tačne ili potpune“, naveo je tim iznoseći svoje rezultate u Health Communication.

Tim ističe da proizvodi napravljeni kod kuće ne podliježu bilo kakvim testiranjima i zato se ne može tvrditi da nude bilo kakvu zaštitu od UV zraka. Američka dermatološka akademija preporučuje korištenje kreme za sunčanje koja nudi zaštitu širokog spektra, odnosno zaštitu od UVA i UVB zraka uz zaštitni SPF faktor 30 ili veći, koja je vodootporna. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti upozoravaju da historija opekotina od sunca, naročito u djetinjstvu, povećava rizik od razvoja raka kože.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here