Šta krije „psihologija poslovnog odijevanja“

Kada muškarac ima nekoliko odijela, on vrlo lako može da ih iskombinuje za nekoliko događaja. Međutim, kada su u pitanju žene, situacija je malo drugačija.

259
Poslovno odijevanje

Šta ste obukli danas kada ste krenuli na posao? Da li se osjećate dobro u tome? I još važnije, da li se osjećate kao vi? Ova pitanja se mogu učiniti trivijalnim, ali zapravo nisu.

Utjecaj na posao

Ono što oblačimo ima veliki utjecaj na to kako se osjećamo. I samim tim to utječe na naš posao – na naše samopouzdanje, na našu kreativnost, na mogućnost da se fokusiramo i sarađujemo sa drugima.

„Thrive Global“ i „The Business of Fashion“ proveli su mini-istraživanje na temu – kako garderoba utječe na posao i naša osjećanja.

Evo šta su saznali:

– Od ispitanika koji su rekli da nisu zadovoljni i ne osjećaju se ispunjenim na poslu, 55 posto je istaklo da garderoba koju nose na poslu ne predstavlja njih.

– Od ispitanika koji su se izjasnili da su zadovoljni svojom karijerom, 66 posto je reklo da na poslu nosi ono što izražava njihovu ličnost.

– Više od 80 posto ispitanika je reklo da „dress code“ na poslu nije više tako „striktan“ kao nekada.

A 49 posto žena se osjeća nesigurno kada moraju „ponoviti“ istu odjevnu kombinaciju na poslu. Nema ničeg lošeg u nošenju istih komada. Tu, zapravo, nastupaju vaša kreativnost i vaše ideje kako da kombinujete određeni komad u više različitih varijanti.

Kada muškarac ima nekoliko odijela, on vrlo lako može da ih iskombinuje za nekoliko događaja. Međutim, kada su u pitanju žene, situacija je malo drugačija. One osjećaju pritisak da moraju da se pojave u novoj garderobi (koja nije nikad viđena na njima).

Nemojte upasti u tu zamku! U skladu sa vašim vremenom i budžetom, možete da se s vremena na vrijeme pojavite u novoj odjeći, ali nema ničeg lošeg ni u kombinovanju starih komada.

Tamnije nijanse

Neka istraživanja su pokazala da ljudi, nakon što dožive neku tragediju u životu, imaju tendenciju da biraju garderobu tamnih nijansi. Oblače se tako da bi izrazili svoju melanholiju i teška stanja kroz koja prolaze.

Zato je vrlo važno da s vremena na vrijeme birate garderobu svijetlijih nijansi… nešto što će vam popraviti raspoloženje, jer je dokazano da takvi izbori imaju veliki utjecaj na vaše ponašanje i mentalno zdravlje.

Visoke štikle ne moraju biti obavezne za posao, bez obzira na to koliko ste na visokoj poziciji (osim ako vaša kompanija ne zahtijeva takav „dress code“). Slobodno možete salonke zamijeniti udobnijom obućom, i nećete izgledati manje profesionalno.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here