Džindić razgovarao s ambasadorom Nelsonom o energetskoj saradnji

Federalni ministar upoznao je ambasadora Nelsona o radu tog ministarstva i o aktuelnom stanju energetike u Federaciji i Bosni i Hercegovini uopće

55
Energetski samit

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić razgovarao je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu s ambasadorom SAD u BiH Ericom Nelsonom o predstojećem 5. energetskom samitu koji će biti održan od 16. do 18. aprila u Neumu.

Uspješan dijalog

Riječ je o nastavku uspješnog dijaloga u energetskom sektoru, koji organiziraju i finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ). Glavna tema samita bit će energetska tranzicija, tržište električne energije i plina, energetska efikasnosti i obnovljivi izvori energije, što su ključne teme za razvoj energetskog sektora u BiH.

Federalni ministar upoznao je ambasadora Nelsona o radu tog ministarstva i o aktuelnom stanju energetike u Federaciji i Bosni i Hercegovini uopće.

Razgovarano je o projektu Bloka 7 u Tuzli, kao najznačajnijoj investiciji na nivou Federacije BiH, čija izgradnja bi trebala da počne u narednih 60 dana. Blok 7 će biti izgrađen s najsavremenijom i najboljom opremom i ispunjavat će sve evropske standarde u zaštiti okoliša.

Oblast plina

Kada je riječ o regulativi u oblasti plina, ministar Džindić je naglasio da je neophodno uključivanje američke ambasade, USAID-a i Vijeća ministara BiH, kako bi taj zakon bio prvo donesen na nivou države BiH i kasnije harmoniziran na nivoima entiteta.

Bilo je riječi i o ispitivanju i eksploataciji nafte i naftnih derivata na području Bosne i Hercegovine, za što već nekoliko godina postoji veliki interes i međunarodnih korporacija.

Američki ambasador dao je podršku planovima i projektima tog ministarstva, prije svega kada su u pitanju kapitalni projekti za razvoj energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here