Privreda BiH je još uvijek u nezavidnom položaju što je neizbježno dovelo do povećanja plasmana te nenaplaćenih potraživanja. To dodatno otežava rad mnogim kompanijama i predstavlja veliki izazov.

U situaciji kada dužnik nema uopće imovine ili je pravno lice prestalo postojati načini neplate su vrlo neizvjesni i kompleksni.Međutim, treba iscrpiti sve mogućnosti. Važno je da bez obzira što su postupci kompleksni povjeriocima, ipak, stoje na raspolaganju kako bi pokušali naplatiti svoja potraživanja od članova društva, naravno uz preduslov da su ispunjeni zakonski uslovi.

 

Azur Prnjavorac, Odvjetnički ured Alma & Azur Prnjavorac, advokat

U Bosni i Hercegovini oni koji žele da ne plate dug, znaju i kako izbjeći izvršenje sudske odluke. Budući da sudski postupci u BiH traju enormno dugo, za vrijeme sudskih postupaka dužnik sa umišljajem prenese svu svoju imovinu na nasljednike ili pravno lice prestane da postoji, tako da kada dođe do izvršenja, tražilac izvršenja nema na čemu da se namiri jer imovina ne postoji. U tom smislu, ne postoji nikakva mogućnost osiguranja naplate potraživanja.

Almir Gagula, Advokatski ured Gagula, advokat

Osnovno je pravilo da članovi d.o.o. i dioničari d.d. ne odgovaraju za obaveze društva. Međutim, Zakon o privrednim društvima poznaje mogućnost njihove odgovornosti za obaveze društva, ali u tačno određenim izuzetnim situacijama (kada koriste društvo za lične ciljeve, upravljaju imovinom društva kao svojom, koriste društvo za prevaru povjerilaca, utiču na smanjenje imovine društva u svoju korist ili u korist trećih lica). To je slučaj tzv. probijanja zida pravne osobnosti koji u našoj sudskoj praksi povjerioci vrlo rijetko koriste kao osnov za usmjeravanje zahtjeva prema članovima društva koje je njihov dužnik.  Osim toga, postoji mogućnost i pobijanja pravnih radnji dužnika koje su preduzete na štetu povjerioca koji se ne može naplatiti od društva.

Sanela Zuban, LRC Inkassa, rukovodilac pravne službe

U situaciji kad dužnik nema imovine ili je pravno lice prestalo postojati naplata je nemoguća, osim u slučaju da postoji neko sredstvo obezbjeđenja ili kolateral koji inače koriste banke. Tada se naplati možete nadati, ali kada pravno lice prestane postojati ono prestaje i da odgovara za svoju obavezu. Da bi prestalo postojati, mora ići ili u postupak likvidacije ili u postupak stečaja i tada se može neko prijaviti ako pravno lice ima imovine, a ako imovine nema, društvo će se ugasiti i izbrisati iz sudskog registra te niko neće ostati namiren.

Adis Alihodžić, GravArt, direktor

GravArt je mala kompanija i sada kad razvijamo firmu nismo nikada bili u situaciji da nam duguju veliki iznos novca, ali poznata su mi iskustva prijatelja iz drugih kompanija koji nisu uspijevali naplatiti dosta veće iznose dugovanja. Budući da u našem slučaju dugovanja nisu bila pozamašna, već iznosi do 300 – 400 KM, uglavnom smo opraštali te dugove jer nismo željeli praviti pritisak na firme koje nisu bile u stanju da plate, a naplate potraživanja kada su dužnici bez imovine ili su kao pravno lice prestali postojati su prekomlicirane. Poučeni iz iskustva, sada obraćamo više pažnje kome dajemo robu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here