Privredna komora FBiH na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji IME Frankfurt

Na konferenciji su učestvovali predstavnici privrednih komora i investicijskih agencija, kao i nadležnih državnih institucija zemalja centralne i jugoistočne Evrope te Austrije i Njemačke

42
IME Frankfurt

Na poziv i u organizaciji organizatora, Privredna komora FBiH je kroz angažman potpredsjednika Komore Mirsada Jašarspahića učestvovala na dvodnevnoj Međunarodnoj investicijskoj konferenciji IME (Investment Management Exhibition) održanoj od 12. do 13. marta 2019. godine u Frankfurtu. Na konferenciji su učestvovali predstavnici privrednih komora i investicijskih agencija, kao i nadležnih državnih institucija zemalja centralne i jugoistočne Evrope te Austrije i Njemačke.

Komparativne prednosti

Pozvan da održi prezentaciju u plenarnom dijelu konferencije na temu Doing Business in Bosnia and Herzegovina, potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić je istakao sve komparativne prednosti članica privredne komore, koje svoj razvoj trasiraju kroz aktivno učešće u strukovnim udruženjima, te sektorski predstavio učesnicima konferencije primjere dobre prakse kako stranih tako i najznačajnijih domaćih investicija u Bosni i Hercegovini.
Poseban značaj tokom prezentacije Jašarspahić je dao budućnosti izvozno orijentiranih industrija i mogućnosti podizanja proizvodnih pogona u saradnji sa već postojećim etabliranim bh. kompanijama članicama Privredne komore FBiH, te na taj način BiH predstavio kao idealnu lokaciju za potencijalnog investitora. Pri tome je istaknuta lista 100 prioritetnih projekata u FBiH, koja će uz prezentaciju ostati istaknuta i dostupna na web portalu konferencije.

Industrijski sektor

Tokom drugog dana konferencije, kroz učešće na panel diskusiji sa temom uslova i perspektiva slobodne trgovine između zemalja EU i evropskih zemalja koje su u različitim fazama pridruživanja, Jašarspahić je temu diskusije usmjerio u pravcu posljedica koje imaju zemlje sa potpisanim sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, a zbog donošenja ograničavajućih kvota za uvoz čelika u EU.

Kroz svoje izlaganje, potpredsjednik Privredne komore FBiH je podcrtao sav negativan utjecaj koji će primjena takve odluke donosene od strane Evropske komisije imati na industrijski sektor u zemljama kao što je BiH te nedvosmisleno ukazao na grešku koju tim potezom Evropska komisija čini.
Ovo je drugi put zaredom da Privredna komora FBiH aktivno učestvuje na ovoj vrlo značajnoj investicijskoj konferenciji u Frankfurtu, te se kao takva pozicionirala kao značajan partner organizatoru konferencije.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here