Njemačka firma otvara pogon u Sanskom Mostu

Bolji privredni ambijent i omogućavanje novog privrednog zamaha, namjere su Vlade USK i ministarstva privrede, rečeno je tokom obilaska proizvodnih hala njemačke firme sa sjedištem u Sanskom Mostu

93
Njemačke investicije

Njemačka investicija, 257. u BiH, vrijedna oko šest miliona maraka, svoje mjesto našla je u sanskoj Prvomajskoj ulici. Na taj korak vlasnika su potaknuli njegovi radnici u Njemačkoj, mještani Hrustova koji su predložili da investira i zaposli određeni broj njihovih sugrađana. Do sada je radno mjesto pronašlo 20 osoba koji su, nakon obuke u Njemačkoj, spremni za početak proizvodnje koja kreće u martu.

Privredni zamah

“Do kraja godine predviđamo zaposlenje 50 novih radnika a u narednoj godini još 50. Za žene je predviđeno 80 posto radnih mjesta, jer se radi o finim i preciznim radovima, sklapanju tankih žica, kontakata gdje je ženska ruka daleko bolja od muške”, kazao je izvršni direktor firme Ejub Topić.

Bolji privredni ambijent i omogućavanje novog privrednog zamaha, namjere su Vlade USK i ministarstva privrede, rečeno je tokom obilaska proizvodnih hala njemačke firme sa sjedištem u Sanskom Mostu. Kroz partnerski odnos Vlade i realnog sektora, sa brojnim vidovima podrške potencijalnim investitorima, namjera je obnoviti i ojačati privredu Unsko-sanskog kantona, kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić ističe da je ovo dobar primjer saradnje sa dijasporom koja je dovela vlasnike firme.

Praktičan rad

“Vlasnici su investirali oko šest miliona u halu proizvodnje elektro kablova. Ministarstvo privrede će se uključiti, posebno u dijelu obuke učenika srednjih škola, kada je u pitanju oprema, praska i praktičan rad, tako da na taj način želimo biti dio ove pozivitivne priče”, kazao je Kadirić.

U poslijeratnoj BiH otvoreno je 257 firmi njemačkog vlasnika i zaposleno 14 hiljada radnika. Samo u prošloj godini na bh. tlu ostvarile su četiri i po milijarde prometa, ističe Topić i dodaje da strane investicije dolaze samo u one sredine koje daju poticaje i omogućavaju lagan i nesmetan tok investiranja.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here