Zašto je cheddar više od sira

Najtradicionalnija metoda izrade cheddara koja se danas može pronaći je ona pomoću gaza

316
Sir cheddar

Riječ cheddar ima nekoliko značenja, to je imenica, glagol pa čak i naziv mjesta. Cheddaru je naziv dao gradić koji se nalazi na jugozapadu Engleske, prema procesu nizanja slojeva mladog sira jedan na drugi kako bi se dobio sir koji može dugo trajati (taj proces se nazivao cheddaring).

Važne verzije

Ipak, sir koji nije dobiven procesom cheddaringa i ne proizvodi se u gradiću Cheddar također se može nazvati cheddarom. Tri su dobro poznata tradicionalna cheddara koji se smatraju važnim verzijama ovog sira. West Country Farmhouse Cheddar odnosi se na onaj sir proizveden u gradiću Cheddar.

Kolutovi u gazi

Najtradicionalnija metoda izrade cheddara koja se danas može pronaći je ona pomoću gaza. Kolutovi sira se motaju u gaze te zatvaraju maslacem ili mašću, što omogućava da se na siru stvori prirodna kora.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here