Sezonski poremećaj raspoloženja (SPR) se manifestira letargijom i lošim raspoloženjem koji vode do izbora loših po zdravlje, poput toga da ne želite izaći iz kuće i učestvovati u uobičajenim sportskim aktivnostima. O simptomima je uputno popričati sa stručnjacima, jer slične simptome mogu imati depresija i poremećaji rada štitne žlijezde. Ako je posrijedi SPR, protiv njega se da boriti malim intervencijama u svakodnevici.

Odlazak na planinu

Za zimskih dana najbolje što možete uraditi za svoje zdravlje i raspoloženje je odlazak na planinu i boravak na suncu i svježem zraku. Sunce će podstaći proizvodnju vitamina D čiji je nedostatak čest za zimskih mjeseci i povezuje se s depresijom i slabijim imunitetom.

Svjetlosna kutija

Zimsko sivilo koje traje tokom cijelog dana utiče na proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za dobro raspoloženje. U kući i u kancelariji podignite roletne, žaluzine i zastore, omogućujući svjetlu da uđe u prostor te nabavite svjetlosnu kutiju, medicinsko pomagalo za fototerapiju koje simulira sunčevu svjetlost.

Kretanje i sportovi

Zimi se teško natjerati na izlazak iz kuće, ali je kretanje, po mogućnosti u parku, najbolji prirodni način da se borite sa zimskim bluzom. Dobar vid motivacije je otkrivanje novih sportova, poput klizanja ili snowboardinga, ali su i jednostavne aktivnosti poput sankanja ili grudvanja s djecom sasvim dovoljne.

Zdrava hrana

Ljudi koji pate od sezonskog poremećaja raspoloženja skloni su unosu prevelikih količina šećera, ali ova hrana će učiniti samo da se osjećate lošije. Umjesto šećera, opskrbite se namirnicama koje podižu raspoloženje, a među kojima su losos, lisnato zeleno povrće, banane, orašasti plodovi, kefir i cjelovite žitarice.

Kamilica

Sudeći po studiji rađenoj prije dvije godine, čiji su rezultati objavljeni u stručnom medicinskom časopisu Phytomedicine, kamilica pomaže u otklanjanju općih simptoma tjeskobnog poremećaja, što znači da čaj od kamilice ili kamilica u obliku dodatka prehrani pomaže i da preguramo SPR.

Socijalizacija

Stručnjaci s klinike Mayo podsjećaju da je socijalizacija uvijek dobar način za podizanje raspoloženja, naročito u danima kad vam se ne da ustati s kauča. Volontiranje u zajednici ili kurs na kojem ćete naučiti novu vještinu ili novi jezik dobri su načini socijalizacije koji će vas učiniti ponosnima i sretnijima.

Terapija lijekovima i psihoterapija

Ljudima kod kojih su simptomi sezonskog poremećaja raspoloženja ozbiljniji može pomoći terapija antidepresivima po preporuci ljekara, kao i psihoterapija u kojoj se najučinkovitijom pokazala kognitivno bihevioralna terapija (KBT).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here