Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine: Rasim Memagić, direktor Alma Ras

S obzirom na našu djelatnost naš fokus je na zadržavanju obučenih radnika u kompaniji

270
Rasim Memagić Alma Ras

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

Poslovni ambijent ocjenjujemo kao nepromijenjen u odnosu na godinu ranije. Ako gledamo potrošnju na domaćem tržištu naše grupe proizvoda, ona se kreće u sličnim brojevima kao i nekoliko godina ranije. Primijetimo rast izvoza u našoj grani, što možemo pripisati globalnim kretanjima tržišta. Za pohvalu su niže cijene finansiranja u lokalnim bankama, što je pozitivno uticalo na odluku da investiramo i u ovoj godini više od tri miliona KM u opremu i proizvodne kapacitete. Smatramo da se rasterećenje privrede odvija sporo i da je potrebno učiniti više kako bi se povećale plaće radnika, ali i doprinijeli bržem privrednom rastu“.

Edukacija i motivacija

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

S obzirom na našu djelatnost naš fokus je na zadržavanju obučenih radnika u kompaniji. Također, ponosni smo činjenicom da u posljednje vrijeme doprinosimo većem zadovoljstvu uposlenih kroz edukacije i drugi vid motivacija“.

Ogromni izazovi

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Generalno, privreda šalje signale o neophodnosti izrade programa zadržavanja stručnih radnika u kompanijama, od strane izvršne vlasti u saradnji sa predstavnicima privrede. Imamo pojedina područja u BiH koja su već sada izložena ogromnim izazovima i ako se ne poduzmu ozbiljnija rasterećenja privrede i akcije da se zaustave negativni  trendovi, možemo se suočiti sa ogromnim posljedicama. Smatramo da je potrebno stimulirati i domaće investitore ukoliko se odluče za nove investicije. Također, potrebno je stimulirati i ulaganje u razvoj kadrova te uključiti obrazovanje u taj proces“.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here