Vodstvo Hyundai Motor Group (HMG), u koji spada i Kia Motors, na nedavnom sastanku s predstavnicima južnokorejskog ministarstva finansija predstavilo je svoje poslovne planove. Sastanku su između ostalog prisustvovali podpredsjednik Hyundai Motor, Eui-sun Chung, podpredsjednik odjeljenja za istraživanja i razvoj, Yang i južnokorejski zamjenik premijera, koji je ujedno i ministar finansija, Kim Dong-yeon i zamjenik ministra privrede.

Iz Hyundai Motor Group istovremeno su izvijestili da u narednih 5 godina (2018.-2022.) namjeravaju uložiti u investicije oko 21,56 milijardi dolara. Investicije će biti prvenstveno namijenjene novim poslovnim područjima kao što su robotika, umjetna inteligencija, elektrifikacija vozila, samovozna vozila, energije budućnosti (baterije, vodik) i start-up kompanije. Prema očekivanjima će poslovna grupacija u narednih 5 godina kreirati oko 45.000 radnih mjesta. HMG, gdje glavninu automobilskog posla čine kompanije sestre Hyundai Motor, Kia Motors i Mobis, želi se u razvoju samovoznih vozila povezati s tehnološkim kompanijama. U januaru su tako najavili strateško partnerstvo s kompanijom Aurora iz Silikonske doline, koja ima dobro razvijenu tehnologiju, namijenjenu samovoznim (autonomnim) vozilima.

“Globalni trendovi se brzo mijenjaju. Aktivno investiramo u nove tehnologije i zapošljavamo sve više talentovanih ljudi,” rekao je na sastanku s vladom podpredsjednik Hyundaija, Chung Eui-sun. U januaru je Chung posjetio sajam zabavne elektronike u Las Vegasu, gdje je Kia predstavila električnog crossovera Niro EV i nekoliko svojih tehnologija budućnosti.

Grupacija Hyundai-Kia je već ranije u razvoju povezivosti vozila udružila snage s američkim tehnološkim velikanom Cisco Systems i kineskim Baidu-om.

U 2021. godini početak prodaje autonomnih vozila 4. stepena

Južnokorejski div namjerava od 2019. na ceste poslati veliku testnu flotu autonomnih vozila, koja će utabati put za masovnu proizvodnju. Kia će s novim pilotskim projektom Smart City od 2021. godine na tržištu ponuditi autonomna vozila 4. stepena, koja će biti raspoloživa u tzv. pametnim gradovima.

Potpuno novi električni model s gorivim ćelijama

2020. godine Kia će kupcima ponuditi vozilo, koje će pokretati električna energija i gorive ćelije (FCEV), a već prije – početkom 2019. – u Evropi očekujemo početak prodaje električnog crossovera Niro EV.

Kia će do 2025. ponuditi 16 električnih vozila

Kia će u narednim godinama i dalje širiti svoju ponudu ekološki prihvatljivijih vozila. Do 2025. tako namjerava ukupno ponuditi čak 16 električnih vozila – hibridna (HEV, PHEV), električna (EV) i vozila s tehnologijom gorivih ćelija (FCEV).

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here