Opština Čajetina, 28. februra dobila je dozvolu za nastavak radova na izgradnji najduže panoramske gondole na svijetu – Gold gondole Zlatibor. Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezat će centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem će se nalaziti međustanica. Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mjesta. Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1000 putnika po satu. Vožnja Gondolom pružit će impresivnih 25 minuta sa nevjerovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora.

U toku je postupak prijave radova koji će krenuti kako je najavljivano, čim vremenski uslovi to dozvole. Problemi po pitanju imovine u državnoj svojini, koji su ranije blokirali izdavanje dozvole za gondolu, postupno se rješavaju uz velike napore nadležnih službi opštine Čajetina.

Posljednja stanica, za koju je, zanimljivo, prvo izdata dozvola, na devet kilometara dugoj vazdušnoj trasi ove kabinske žičare – gondole koja će spojiti centar Zlatibora sa vrhom Tornika, završena je pred Novu godinu.

Realizacija ovog projekta otpočela je prije 10 godina, a od početka je postojao problem imovinsko-pravne prirode i to sa parcelama u svojini države zbog nerješavanja statusa tog zemljišta.

Dio radova na izgradnji Gold gondole Zlatibor započet je u februaru i maju prošle godine na dvije narodne mobe kojima se odazvalo više hiljada građana Zlatiborskog okruga i turista. Opština Čajetina inicirala je mobe pod sloganom “Narod gradi gondolu” u znak protesta protiv sporosti državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije izdalo je u julu 2017. godine građevinsku dozvolu opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova. Svi radovi su zatim izvedeni u skladu sa planiranom dinamikom, nakon čega se očekivala dozvola za drugu fazu izgradnje. U međuvremenu otpočet je postupak priključivanja Gold gondole na distributivni sistem električne energije polaganjem desetokilovoltnog elektroenergetskog kabla. Ovi radovi bit će nastavljeni čim krene građevinska sezona. Očekuje se da će nastavak gradnje gondole biti veoma brz i da će se u skladu sa planom voziti gondolom na Zlatiboru do kraja ove godine.

Direktorica JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić, uvjerena da će najduža panoramska žičara, čija je gradnja započela, donijeti veliku korist zlatiborskom turizmu i trasirati put ka svjetskom centru, izjavila je da će samom izgradnjom gondole biti napravljen jedan veliki iskorak u turističkoj ponudi Zlatibora, čime će on biti pozicioniran na evropskoj i svjetskoj mapi turističkih centara.

IZVORgoldgondola.rs
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here