Sporazum o izgradnji Termoelektrane Gacko 2 danas su u Banja Luci potpisali predstavnici Republike Srpske i kineskih kompanija.

U ime Vlade Republike Srpske, Ugovor je potpisao ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, u ime Elektroprivrede Republike Srpske direktor ovog preduzeća, Željko Kovačević, u ime China Machinery Engineering Corporation, Tong Zigang, potpredsjednik ove korporacije, te u ime Emerging Market Power Fund, Ugovor je potpisao Mu Yushi.

Ministar Petar Đokić izrazio je zadovoljstvo što je formalno otvoren ovako važan projekat u Republici Srpskoj kao što je izgradnja Termoelektrane Gacko 2.

“Ovim projektom je planirano da se izgradi nova termoelektrana na području općine Gacko, instalisane snage 350 megavata i procijenjene vrijednosti više od milijardu KM. Za Republiku Srpsku je jako važno da ćemo ovaj projekat realizovati sa kineskim kompanijama, te da je partner u realizaciji ovog ugovora Narodna Republika Kina“, naglasio je ministar Đokić.

Ministar Đokić je najavio da će u narednom periodu biti usaglašen i potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća te da će se intenzivno krenuti u aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Direktor investicija Emerging Markets Power Fund Mu Yushi izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora sa predstavnicima Republike Srpske i naglasio da je time učinjen jedan konstruktivan korak.

Yushi je rekao da će realizacija ovog projekta imati veliku vrijednost i ekonomski interes za cijelu Republiku Srpsku i za gatačku regiju te istakao da je za jednu državu veoma važan razvoj u oblasti energetike.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here