poslovnidnevnik

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nije usvojila strategiju za ruralni razvoj i neizvjesno je da li će biti ispoštovan krajnji rok do kraja godine. Ukoliko dokument ne bude usvojen do kraja ove godine, BiH će ostati bez sredstava iz evropskih fondova za pomoć poljoprivredi, rečeno je u Delegaciji EU.

EU je spremna da započne sa radom na stvaranju podrške koja bi se prvenstveno mogla dati poljoprivrednicima, privatnom sektoru iz oblasti poljoprivrede i ruralnim zajednicama. Ovo će se obaviti sa svim relevantnim akterima na odgovarajućim nivoima. Međutim, značajna podrška EU koja je pod razmatranjem će postati dostupna samo ukoliko se vlasti u BiH dogovore i usvoje strateške dokumente do kraja 2017. godine”, izjavila je Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU.

Dodala je da EU prepoznaje rad entiteta koji koordinira Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u izradi strateškog plana ruralnog razvoja BiH.

“Ovaj strateški dokument je važan instrument za poboljšanje konkurentnosti BiH u ovom sektoru i odgovarajućim podsektorima”, navela je ona.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da još RS nije usvojila taj dokument, te da se čeka odgovor Vlade RS.

“Ako dokument ne bude usvojen, šteta će za BiH, ali i za RS, biti doista dugoročna. Svake godine ćemo izgubiti najmanje 30 miliona eura, a ako strategiju ne usvojimo do kraja godine, sljedeća prilika će biti najranije 2021. godine”, rekao je Šarović.

Istaknuo je da će BiH u tom slučaju biti jedina zemlja u regionu koja ne povlači nikakva evropska sredstva za ovu oblast.

Šarović je dodao da Srbija po osnovu dobija 175 miliona eura, plus brojna druga sredstva, te da su Brčko distrikt, FBiH i svih deset kantona dali saglasnost.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS nema odgovore šta je sporno sa pomenutom strategijom. Ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ranije je izjavio da Republika Srpska nije protiv da ona bude usvojena, ali uz uslov da bude postignut dogovor na nivou entiteta.

 

IZVORCapital.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here