vecernji.hr

Općina Neum u mjestu Dubrava planira izgradnju pogona za preradu maslina, potvrdio je neumski načelnik Živko Matuško.

Naime, prema Nacrtu Budžeta za 2018.godinu Općina planira izdvajanje 515.000 KM, a po procijenama nedostaje još oko 330.000 KM za dovršetak finansijske konstrukcije u kojoj je planirana izgradnja objekta i opremanje objekta potrebnom opremom, značajne za neumske maslinare.

”Ured za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva implementira projekt pod nazivom “Projekt razvoja ruralnog poslovanja” i finansiran je većim dijelom sredstvima kredita Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, a pružatelj usluga je Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA.

Općina Neum je svojom aplikacijom ispunila potrebne uvjete za povlačenje sredstava za sufinansiranje projekata izgradnje Uljare”, rekao je načelnik Živko Matuško.

Idejni i glavni projekt izgradnje ”Uljare’‘ izradila je mostarska kompanija Ecoplan d.o.o., objavljen je konkurs za izbor izvođača radova koji će, tvrdi načelnik, već poslije Nove godine biti izabran i započeti s radovima.

Baš zbog ove male Općine, Bosna i Hercegovina je 2010. godine uvrštena u prestižni ”Svjetski vodič maslinovih ulja”, gdje su iz mjesta Broćanac potekla cijenjena djevičanska maslinova ulja čiji proizvođači osvajaju nagrade širom Mediterana.

Osim  maslinarstva gdje je, prema općinskim podacima, više od 20.000 zasađenih maslina, uz što se oko 200 porodica direktno bavi uzgojem maslina Općinu je za potrebu izgradnje Uljare natjerala i već poznata, saobraćajna izoliranost i okovanost graničnim prelazima.

Inače, u vremenu berbe i prerade plodova maslina dolazi do problema.

Za realizaciju ideje Uljare općina očekuje pomoć kantonalnih i federalnih nivoa vlasti za što će, tvrdi načelnik, uskoro poslati zahtjeve za sufinansiranje, te vjeruju u potpuni uspjeh projekta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here