EBRD jača konkurentnost bh. kompanija

614

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uspješno je implementirala projekt Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini (BiH-SME-CSF), odnosno istoimenu kreditnu linije od 20 miliona eura koju je finansirala Evropska unija.

Riječ je o dvogodišnjem projektu čiji cilj je bilo povećanje konkurentnosti bosanskohercegovačkih malih i srednjih preduzeća na domaćem, regionalnom, ali i evropskom i svjetskom tržištu, kroz usklađivanje sa EU direktivama i standardima u oblasti zaštite na radu, zaštite okoliša te sigurnosti i kvaliteta proizvoda.

 

Priprema za EU

 

Massimo Bianchi, projektni menadžera EBRD kreditne linije BiH-SME-CSF, u izjavi za Business magazine izražava veliko zadovoljstvo razvojem ove kreditne linije, naglašavajući da su kroz nju do sada isfinansirana 54 projekta, od kojih su neki već i završeni, dok su ostali u fazi implementacije.

“Trenutno isplaćeni iznos kredita iznosi više od 14 miliona eura, što je više od 70 posto budžeta ove kreditne linije“, precizira Bianchi.

On pritom konstatira da su kompanije obuhvaćene Projektom iskoristile jedinstvenu priliku za finansiranje  unapređenja svojih okolišnih standarda, zaštite na radu te kvaliteta i sigurnosti proizvoda, što će ih, kako ističe, pripremiti za pristupanje Evropskoj uniji, a istovremeno ih potpuno uskladiti sa domaćom legislativom u oblasti sigurnosti na radu i zaštite okoliša.

Mada bez spominjanja konkretnih imena, Bianchi potvrđuje da su se neke bh. kompanije posebno pozitivno istaknule u dostizanju ciljeva zacrtanih Projektom, odnosno usklađivanju sa EU direktivama.

“Govorimo o kompanijama koje su iskoristile sredstva iz EBRD kreditne linije ne samo za unapređenje zaštite na radu ili zaštite okoliša, nego i za poboljšanje kvaliteta svojih proizvoda s ciljem njihovog izvoza na EU tržište“, kaže Bianchi, pojašnjavajući da među korisnicima ove kreditne linije prednjače kompanije iz drvoprerađivačkog i metaloprerađivačkog sektora, sa 23, odnosno 19 posto  učešća u ukupnom iznosu isplaćenih kredita. S druge strane, pak, prehrambeni sektor pokriva svega devet posto sume isplaćenih kredita, iako je, podsjeća Bianchi, očekivano znatno veće učešće kompanija iz tog sektora.

U svakom slučaju, dobri rezultati projekta ukazuju da je, kako potvrđuje i Bianchi, realno očekivati nastavak podrške konkurentnosti bh. malih i srednjih preduzeća kroz slične programe.

Nastavak podrške

 

“Ovo je drugi EBRD projekat podrške malim i srednjim preduzećima u BiH. Prvi je završen u 2015. godini i isplaćeno je pet miliona eura za finansiranje 13 kompanija.

Sa BiH-SME-CSF kreditnom linijom očekivana je podrška za 80 malih i srednjih preduzeća u iznosu od dodatnih 20 miliona eura.

U oba slučaja, kreditne linije imale su i grant od 15 posto, finansiran od Evropske unije.

Uzevši u obzir uspješnost obje te kreditne linije, očekujemo da će u narednom periodu biti kreirane i dodatne. Međutim, EBRD već ima programe za savjetovanje malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini. Ti programi su predstavljeni na zajedničkim seminarima održanim u februaru i martu u Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, gdje su prezentirani primjeri dobre prakse i iskustva sa projekata finansiranih kroz BiH-SME-CSF kreditnu liniju“, napominje Bianchi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here