MINI HIDROELEKTRANE BUDUĆNOST HIDROENERGIJE

Seminar je organizirala ruska korporacija Rusatom International Network, uz podršku lokalnog partnera kompanije PIN.B Consulting & Investment.

619

U Sarajevu je protekle sedmice održan  seminar o razvoju mini hidroelektrana u Bosni i Hercegovini. Na seminaru su istaknute tehničke značajke i ključne prednosti malih hidroelektrana, instaliranih u kontejnerima.

Male hidroelektrane kompanije Ganz EEM iz Mađarske (podružnica kompanije  Atomenergomash) nude jednostavno, brzo i troškovno učinkovito rješenje za povezivanje udaljenih područja bogatih hidroenergijom, bez centraliziranog napajanja, iz geografskih, tehničkih, ali i finansijskih razloga. Ovakva postrojenja bi mogla djelovati i kao neovisan izvor energije, ali i kao alternativa neučinkovitim i ekološki neprihvatljivim izvorima energije, s obzirom na to da ne zahtjeva izgradnju brane i ne šteti ekologiji.

“Ključne prednosti malih hidroelektrana su nizak trošak električne energije, kratak rok napajanja, te jednostavno i brzo sastavljanje. Nakon prijenosa na gradilište i priključak vode, proizvodnja električne energije mogla bi započeti u roku od mjesec dana. Pored toga što ne zauzima puno prostora, postrojenje ima sve potrebne sustave potrebne za njegovo upravljanje i nadzor. Druga prednost malih hidrocentrala instaliranih u kontejner je mogućnost daljinskog upravljanja,” izjavio je Timofey Dolguikh, voditelj odjela Atomenergomash, kompanije Rosatom.

Zahvaljujući sistemu nadzora, vlasnik može pratiti rad postrojenja pomoću računala, tableta ili čak mobilnog telefona i dobiti informacije o količini proizvedene električne energije, dodao je Dolguikh.

O mogućim poslovnim modelima razvoja projekata malih hidroelektrana instaliranih u kontejnere, na konferenciji je govorio direktor investicije u međunarodnoj mreži Rusatoma, Dmitrij Konstadinov.

“Ono što Rosatom nudi kupcu, nije samo jedinstven proizvod neusporediv na tržištu, već nudi i investicijska rješenja uključujući uključivanje ruskih i stranih financijskih institucija. Imamo primjer Međunarodne investicijske banke (International Investment Bank), koja je zainteresirana da djeluje kao financijski partner u navedenim projektima,” istakao je.

Balas Vertes, predstavnik Međunarodne investicijske banke, govorio je o mogućim uvjetima sudjelovanja Banke u malim projektima HE.

Drugi dio seminara bio je posvećen potencijalu razvoja malih HE projekata u Bosni i Hercegovini, uključujući pitanja regulacije, privrede i ekologije. Među strankama dijaloga bili su predstavnici bh. ministarstava i vlasti na terenu, energetskih kompanija i regulatornih tijela.

Seminar je organizirala ruska korporacija Rusatom International Network, uz podršku lokalnog partnera kompanije PIN.B Consulting & Investment.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here