Kompanija MAG-MAL iz Skelana kroz projekt Ekonomsko osnaživanje mladih zaposlila osam radnika, te pokazala da se može uspješno poslovati i u manjim sredinama.

Kompanija MAG-MAL iz Skelana kod Srebrenice, osnovana 2014. godine, bavi se metalopreradom i brizganjem plastike, s proizvodnjom koja je usmjerena na regionalno i EU tržište.

Zahvaljujući dobrom rukovodstvu, viziji i osluškivanju potreba tržišta, kompanija MAG-MAL je za vrlo kratko vrijeme uspjela osigurati plasman svojih proizvoda, što im je omogućilo i proširenje proizvodnje. No, na samom početku su se susreli s određenim izazovima.

„U široj regiji mašinska industrija praktično nije ni postojala u proteklih 30 godina. Iz tog razloga je bilo veoma teško naći radnike koji svojim kvalifikacijama i znanjem zadovoljavaju potrebe ove industrije“, kazao je Nebojša Stevanović, vlasnik kompanije.

Ovaj problem su uspješno prevazišli uz pomoć projekta Ekonomsko osnaživanje mladih koji implementira Kolektiv (Posao.ba).  Kroz preporuku kandidata i finansiranje obuke za CNC operatere, podržano je otvaranje osam novih radnih mjesta u novoizgrađenom proizvodnom pogonu kompanije. Stevanović ističe da je prijekt stigao u pravo vrijeme, jer su tek počinjali s uspostavljanjem proizvodnje u Skelanima.

„Prioritetne investicije u tom momentu su bile u opremu i repromaterijal da bismo bili u stanju pokrenuti proizvodnju. Kolektiv nam je pomogao u toku regrutacije zaposlenih, odnosno u samoj selekciji radnika, a nakon toga i kroz sufinansiranje dijela zarada zaposlenih radnika. Ova pomoć nam je značajno smanjila prvobitne troškove i omogućila nam da zaokružimo proizvodni proces. Projekti kao što je ovaj su od posebnog značaja za start-up firme, jer im u značajnoj mjeri smanjuju početne fiksne troškove. Također, iskustvo koje Kolektiv ima u samoj selekciji i regrutaciji novih radnika je nemjerljivo za svaku firmu koja, u svom začetku, svoje vrijeme i resurse usmjerava prvenstveno na nabavku opreme i pronalazak novih tržišta.“

Kroz pomenuti projekt zaposlene su mlade osobe, mahom bez prethodnog radnog iskustva i kvalifikacija, koje su zahvaljujući ovoj prilici osim zaposlenja dobile i obuku za zanimanja koja su tražena na tržištu rada BiH, kao i u svijetu. Jedan od njih je i Bojan Pečenica iz Skelana.

„Sve moje prethodno radno iskustvo bilo je vezano za sezonske građevinske radove. Zaposlenja su bila kratkoročna i nisu mi pružala bilo kakvu dozu sigurnosti. Ova vrsta znanja koje smo stekli je jako deficitarna kod nas i nismo prije imali prilike da se sretnemo s ovom vrstom proizvodnje. Ovaj posao mi je dao mogućnost da značajno unaprijedim svoje poslovne vještine i postanem konkurentniji na tržištu rada“, kaže Pečenica.

Istakao je da je zapošljavanje mladih iz regije Birač ključ za njihov ostanak, jer im osim materijalne sigurnosti daje i nadu u bolju budućnost.

„Mladi ljudi iz regije većinom rade sezonske poslove i nemaju mogućnost da nađu posao koji bi im predstavljao dugoročnije zaposlenje. Mislim da bi dalja podrška ovoj vrsti zaposlenja dovela do ostanka mladih u regiji, odnosno dala bi im nadu da i ovi krajevi imaju neku vrstu perspektive“, kaže Pečenica.

Projekt Ekonomsko osnaživanje mladih je nastavak projekta Ekonomsko osnaživanje Srebrenice, koji kompanija Kolektiv (Posao.ba) implementira od marta 2015. godine uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog  Kraljevstva.

Projekt se implementira u dvije regije u BiH, u regiji Birač (općine Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Milići i Zvornik) u saradnji s Udruženjem Prijatelji Srebrenice i Općinom Srebrenica, te u regiji Jajce (općine Jajce, Bugojno, Donji Vakuf, Kneževo, Šipovo i Mrkonjić Grad) u saradnji s Udruženjem COD i Općinom Jajce.

Cilj ovog projekta je ekonomsko osnaživanje mladih kroz zapošljavanje, te podrška za samozapošljavanje i razvoj vještina potrebnih na tržištu rada.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here